Иран отрече за нови преговори с Шесторката по ядреното споразумение

Иран отрече за подготвяни нови преговори с Шесторката по ядреното споразумение, което бе сключено миналата година във Виена, предадоха световните информационни агенции. 

Според информациите, в първоначалния текст на документа ще бъдат нанесени поправки. Също така Техеран трябвало да бъде убеден да намали количеството съхранявана тежка вода.

Източниците на изданието са заявили още, че Шесторката е притеснена за бъдещето на договорките, след като новият американски президент Доналд Тръмп поеме поста от януари. 

От външно министерство отрекоха появилите се твърдения в Wall Street Journal. Определиха ги като "лъжа".

По-рано бе съобщено, че Ислямската република е започнала да изнася големи количества тежка вода, които могат да бъдат използвани в процеса по създаването на атомни бомби. Ходът цели спиране на малко, но значимо нарушение на ядреното споразумение.

Тежката вода се използва за охлаждане на реактори, които могат да произвеждат значителни количества плутоний за направа на ядрени бойни глави.

Скорошен доклад на Международната агенция за атомна енергия отбелязва, че Техеран има повече тежка вода в складовете в сравнение с приетитепараметри в споразумението между Иран и шестте световни сили (Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Китай и Русия).

Иран леко е превишил разрешеното количество за съхранение (130 метрични тона) със 100 килограма. За втори път Ислямската република превишава лимита, откакто през януари споразумението влезе в сила.

Американски дипломати разкритикуваха нарушението. Новата президентска администрация с Доналд Тръмп дори предупреди, че ще спрат изпълнението на споразумението.

Наскоро Ислямската република обеща да изнесе от страната 5 метрични тона материал. Агенция ISNA и двама дипломати информираха, че страната е прехвърлила част от превишените запаси тежка вода в Оман за продажба.

През февруари - един месец след влизането на споразумението в сила, беше отчетено, че за първи път Иран е превишил лимита от тежка вода. Част от запасите бяха изнесени в САЩ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини