Германското разузнаване: ИД внедрява терористи сред бежанците

На 13 ноември миналата година три отряда бойци на т.нар. "Ислямска държава" (ИД), въоръжени с автомати "Калашников", атакуваха едновременно няколко обекта в Париж - стадиона "Стад дьо Франс", концертната зала "Батаклан" и кафенета и ресторанти във френската столица. Тогава загинаха 130 души, 85 от които в "Батаклан". Междувременно знаем, че всичките деветима мъже, извършили нападенията, са влезли в Европа с бежанските потоци през 2015 година.

Германският вестник "Велт ам Зонтаг" цитира сега доклад на германското външно разузнаване БНД, в който се твърди, че ИД обучава джихадисти как да се внедряват сред хората, търсещи убежище в Европа. Така например потенциалните терористи биват обучавани как да отговарят на въпросите на граничните власти, за да не събудят подозрения.

От БНД отказаха да дадат допълнителна информация. На запитване на Дойче Веле говорител на разузнаването отговори следното: "Разузнавателната служба предоставя информация само на германското правителство или на определени представители на Бундестага".

"Нищо ново"

"Всъщност няма нищо ново в информацията, че ИД инфилтрира свои хора сред бежанците", казва Сузане Шрьотер, експертка по въпросите на ислямския тероризъм. "Предупреждавах за тази опасност още преди джихадисти да тръгнат към Европа заедно с бежанците", добавя Шрьотер. И припомня: "Самата "Ислямска държава" беше обявила, че ще внедри свои бойци сред бежанците. Но политиците не го взеха насериозно".

Само през 2015 година Германия прие над 840 хиляди бежанци. Граничните власти бяха прекомерно претоварени, поради което имаше сериозни пропуски при регистрацията на влизащите в страната хора, посочва още Шрьотер и добавя: "Нашите лидери се опасяваха, че ако научим за евентуалното наличие на терористи сред бежанците, това ще налее вода в мелницата на десните популисти и ще засили още повече антибежанските настроения. Затова те омаловажиха опасността - и определено сбъркаха", казва Шрьотер.

Лесна плячка

Сред бежанците има най-различни хора - едни споделят идеите на ИД, а други бягат точно от "Ислямска държава". Повечето от хората, търсещи убежище в Европа, са млади мъже, които много бързо се разочароват от реалността, която ги очаква тук, казва по-нататък германската експертка и обяснява:

"Трафикантите са им обещавали, че в Европа ще получат пари, къща, кола, но както знаем, действителността е съвсем друга", посочва Шрьотер. Дългите срокове за обработка на техните молби за убежище засилват още повече недоволството, в резултат от което много бежанци просто напускат приютите, където са били настанени. Така те стават лесна плячка за фундаменталистите.

Какво може да се направи?

Опасността от терористични нападения и кибер-атаки принуди двете германски разузнавания - външното и вътрешното - да пренасочат 73 милиона евро от бюджетите си за следене на активността в интернет и на телефонните комуникации. Възможно е повишеното следене да засегне и много обикновени граждани, както и бежанци, които нямат нищо общо с тероризма. "Но на фона на опасността от голям терористичен акт подобни мерки са оправдани - както заради възможните жертви, така и заради ефекта, който би имало подобно нападение", посочва Сузане Шрьотер.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини