Комисия гласува 3.35 млрд. лв. за образование

Повече пари за по-високи заплати на учителите и нови учебници, гласува образователната комисия. Увеличението за БАН е само 5 млн. лв.

Общите разходи за образование за 2017 г. са 3 350 000 лева, което представлява 3,6% от БВП, при 3,5% от БВП за 2016 година. Увеличението е близо с 230 млн. лв.

От тези пари 193,5 милиона лева е ръстът на средствата от националния бюджет и 36 милиона лева на средствата от ЕС, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Той обясни, че средствата за предучилищното и училищното образование за 2017 г. нарастват със 177,9 милиона лева, като общият им размер достига 2 473,1 милиона лева или 2,7 процента от БВП. 

За увеличение на възнагражденията на персонала в предучилищното и училищното образование са предвидени 138,2 милиона лева. От тях средствата за увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти са 100 милиона лева или се предвижда ръст на работните им заплати с 8 на сто. Осигурен е и ръстът на минималната работна заплата на непедагогическия персонал, има и 12 милиона лева за колективното трудово договаряне в предучилищното и училищното образование. 

За нови учебници за учениците от първи, втори, пети и шести клас, свързани с въвеждането на новата образователна структура, са предвидени 10,3 милиона лева. 

За финансирането на изучаването на български език и литература, на история и география на България в неделните училища в чужбина са отделени 1,5 милиона лева. За внедряването на нови информационни технологии в училищата са предвидени 3,5 милиона лева, а 7,1 милиона лева са средствата за безплатен транспорт на учениците до 16-годишна възраст, както и за определянето за първи път на защитени детски градини. 

За издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в детските градини и училищата за 2017 г. са предвидени 1 764,8 милиона лева, от които 1 735,1 милиона лева са средствата за стандарти в училищата и в детските градини. С тези средства ще се обучават 122 101 деца в детските градини, 124 680 деца в задължителната предучилищна подготовка, 571 381 ученици в общообразователните училища, в училищата по културата и спорта, както и 19 754 ученици в специалните училища и в ресурсните центрове, и 39 862 ученици във вечерна, задочна и самостоятелна форма на обучение. 

За равен достъп и личностно развитие на децата и учениците за 2017 г. са отделени 297,8 милиона лева, от които най-много са средствата за целодневна организация в училище от първи до седми клас - 138,3 милиона лева. В тези средства са включени парите за ученически стипендии - 19,2 милиона лева, за ученически общежития - 19,3 милиона лева, за безплатните учебници от първи до седми клас - 38,7 милиона лева. 

За националните програми в средното образование са предназначени 58 милиона лева. 

Средствата за висше образование за 2017 г. нарастват с 15,1 милиона лева, като общият им размер е 734,1 милиона лева. За издръжка на обучението на 162 552 студенти са отделени 326,1 милиона лева, а държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти за 2017 г. е 50 милиона лева. 

За увеличение на възнагражденията в БАН са предвидени 5 милиона лева.

В момента в БАН 1835 служители от общо 6800 души, работещи в академията, са с минимална работна заплата, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той каза, че за 2017 г. се предвижда на БАН да бъдат предоставени още 5 милиона лева, но не се дискутира въпросът, че минималната работна заплата става 460 лева. Средната работна заплата в БАН е 697 лева, при средна работна заплата от 892 лева, по данни на НСИ към края на 2015 г. 

"По този начин средната работна заплата в БАН е с 200 лева по-ниска от тази в страната", коментира акад. Воденичаров. 

По думите му, за да функционира нормално БАН, "трябва да се затвори "страницата Дянков" и да се върне бюджетът на Академията от 2009 г., който е бил 95 милиона лева". 

На заседанието на парламентарната комисия бе обявено, че в проекта на Закона за държавния бюджет се предвижда субсидията за БАН да бъде 78 287 000 лева, като увеличението спрямо 2016 г. е 5 милиона лева.

Преди дни от БАН поискаха 170 млн. лв. за по-високи заплати. Учените дори излязоха на протест в Деня на Будителите.

Искането им не бе посрещнато с разбиране от финансовия министър и той им препоръча сами да си вземат парите чрез европейските програми.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини