Комисия гласува 3.35 млрд. лв. за образование

Повече пари за по-високи заплати на учителите и нови учебници, гласува образователната комисия. Увеличението за БАН е само 5 млн. лв.

Общите разходи за образование за 2017 г. са 3 350 000 лева, което представлява 3,6% от БВП, при 3,5% от БВП за 2016 година. Увеличението е близо с 230 млн. лв.

От тези пари 193,5 милиона лева е ръстът на средствата от националния бюджет и 36 милиона лева на средствата от ЕС, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Той обясни, че средствата за предучилищното и училищното образование за 2017 г. нарастват със 177,9 милиона лева, като общият им размер достига 2 473,1 милиона лева или 2,7 процента от БВП. 

За увеличение на възнагражденията на персонала в предучилищното и училищното образование са предвидени 138,2 милиона лева. От тях средствата за увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти са 100 милиона лева или се предвижда ръст на работните им заплати с 8 на сто. Осигурен е и ръстът на минималната работна заплата на непедагогическия персонал, има и 12 милиона лева за колективното трудово договаряне в предучилищното и училищното образование. 

За нови учебници за учениците от първи, втори, пети и шести клас, свързани с въвеждането на новата образователна структура, са предвидени 10,3 милиона лева. 

За финансирането на изучаването на български език и литература, на история и география на България в неделните училища в чужбина са отделени 1,5 милиона лева. За внедряването на нови информационни технологии в училищата са предвидени 3,5 милиона лева, а 7,1 милиона лева са средствата за безплатен транспорт на учениците до 16-годишна възраст, както и за определянето за първи път на защитени детски градини. 

За издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в детските градини и училищата за 2017 г. са предвидени 1 764,8 милиона лева, от които 1 735,1 милиона лева са средствата за стандарти в училищата и в детските градини. С тези средства ще се обучават 122 101 деца в детските градини, 124 680 деца в задължителната предучилищна подготовка, 571 381 ученици в общообразователните училища, в училищата по културата и спорта, както и 19 754 ученици в специалните училища и в ресурсните центрове, и 39 862 ученици във вечерна, задочна и самостоятелна форма на обучение. 

За равен достъп и личностно развитие на децата и учениците за 2017 г. са отделени 297,8 милиона лева, от които най-много са средствата за целодневна организация в училище от първи до седми клас - 138,3 милиона лева. В тези средства са включени парите за ученически стипендии - 19,2 милиона лева, за ученически общежития - 19,3 милиона лева, за безплатните учебници от първи до седми клас - 38,7 милиона лева. 

За националните програми в средното образование са предназначени 58 милиона лева. 

Средствата за висше образование за 2017 г. нарастват с 15,1 милиона лева, като общият им размер е 734,1 милиона лева. За издръжка на обучението на 162 552 студенти са отделени 326,1 милиона лева, а държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти за 2017 г. е 50 милиона лева. 

За увеличение на възнагражденията в БАН са предвидени 5 милиона лева.

В момента в БАН 1835 служители от общо 6800 души, работещи в академията, са с минимална работна заплата, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той каза, че за 2017 г. се предвижда на БАН да бъдат предоставени още 5 милиона лева, но не се дискутира въпросът, че минималната работна заплата става 460 лева. Средната работна заплата в БАН е 697 лева, при средна работна заплата от 892 лева, по данни на НСИ към края на 2015 г. 

"По този начин средната работна заплата в БАН е с 200 лева по-ниска от тази в страната", коментира акад. Воденичаров. 

По думите му, за да функционира нормално БАН, "трябва да се затвори "страницата Дянков" и да се върне бюджетът на Академията от 2009 г., който е бил 95 милиона лева". 

На заседанието на парламентарната комисия бе обявено, че в проекта на Закона за държавния бюджет се предвижда субсидията за БАН да бъде 78 287 000 лева, като увеличението спрямо 2016 г. е 5 милиона лева.

Преди дни от БАН поискаха 170 млн. лв. за по-високи заплати. Учените дори излязоха на протест в Деня на Будителите.

Искането им не бе посрещнато с разбиране от финансовия министър и той им препоръча сами да си вземат парите чрез европейските програми.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини