Папа Франциск: Не бива да се приемат прекалено много бежанци

Папа Франциск призна, че не трябва да се приемат повече бежанци, отколкото може да се интегрират, предаде БТА.

Папата, който непрестанно призоваваше Европа да отвори вратите си за бежанците, призна вчера, че правителствата имат правото да правят предпазлива преценка на възможностите за прием и за интегриране, съобщи Франс прес.

На връщане от визитата си в Швеция светият отец каза пред журналисти в самолета:

"Вярвам на теория, че не можем да затворим сърцето си за един бежанец. Правителствата трябва да бъдат много отворени да приемат кандидатите за убежище, но също така трябва и да направят преценки за своите възможности за прием, защото един бежанец не трябва само да се приема, но и да се интегрира."

Не е човешко да се затварят вратите и сърцата пред бежанците и в дългосрочен план за това се плаща политическа цена. Но също се плаща политическа цена и при непредпазливост в преценката, когато се приемат повече хора, отколкото може да се интегрират, добави папата.

Освен това той разграничи бежанец и мигрант:

Мигрантите трябва да бъдат третирани съгласно някои правила, защото да мигрираш е право, но е едно много регламентирано право. Но да бъдеш бежанец произтича от една ситуация на война, на страх, на глад, от една ужасяваща ситуация и статутът на бежанци се нуждае от повече грижи, от повече работа.

Франциск предупреди обаче, че опасността за бежанците и мигрантите е една и съща, когато те не са интегрирани.

Без жени свещеници - завинаги

Пред журналистите в самолета папата каза още, че вярва, че забраната за жени свещеници в Римокатолическата църка е завинаги, предаде Ройтерс.

На въпрос дали Римокатолическата църква ще позволи на жени да бъдат ръкоположени за свещеници в идните десетилетия, Франциск каза: Свети Йоан Павел Втори имаше ясната дума по този въпрос и тя остава сила.

Франциск визира документ от 1994 г. на папа Йоан Павел Втори, който затвори вратите на жените към ръкополагането за свещеници в Римокатолическата църква.

Коментари в сайта

Последни новини