Исландия пробива най-горещата дупка, ще прави електричество от магма

Исландия възнамерява да използва разтопената магма за създаване на мощен нов устойчив източник на енергия. Проектът включва пробиване на 5 км дълбока дупка в югозападната част на Исландия.

Очаква се дупката да бъде пробита до края на тази година и това ще е една от най-горещите дупка в света с температури между 400 и 1000 градуса по Целзий, съобщава New Scientist. Това е достатъчно за получаването на свръхкритична пара, която според експертите може да генерира до 50 мегавата електричество. Това е 10 пъти по-ефективно от традиционните геотермални кладенци.

Геотермалната енергия се използва от десетилетия. Естествената топлина от вътрешността на Земята захранва турбини и генерира електричество. Исландия е известна със своите горещи извори,а над една четвърт от страната се захранва от геотермални енергийни кладенци. Останалата част необходимата за страната електроенергия идва от водноелектрически централи.

Досега обаче не е правен опит да се достигне до източника на топлина на Земята - магмата. Идеята за новия проект всъщност идва погрешка. През 2009 г случайно пробили резервоар с магма на около 2 км под повърхността, докато се опитвали да изградят традиционна геотермална електростанция. Тогава експериментирали и налели вода в дупката, за да видят колко енергия може да генерира. В резултат създавали най-мощната геотермална иснталация досега - с около 30 мегавата мощност. Проектът бил краткосрочен, но сега екипът възнамерява следващият опит да е по-устойчив.

Новата дупка е в геологически активен регион на Исландия. Изследователите се надяват да стигнат до средата на разлома между тектоничните плочи на Земята, където магмата загрява морска вода до 1000 градуса по Целзий. Не само че водата там е супер гореща, тя е под голямо налягане - 200 пъти атмосферното. Екипът очаква да генерира "свръхкритична пара" - състояние на H2O, при което не е нито течност, нито газ, и при което има много повече топлинна енергия. Този вид пара може да има енергиен капацитет до 50 мегавата - около 10 пъти повече от капацитета на типичната 5 мегаватова геотермална централа.

В перспектива това означава, че 50 000 домакинства ще получат електричество от тази най-гореща дупка. Засега това е чисто теоретично, но когато дупката бъде пробита до края на годината и през следващите месеци, ще има реални цифри за генерираната електроенергия.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини