Освобождават Овчаров, Димитров и Гагаузов от управите на 3 компании

Министерството на енергетиката изважда от управителните органи на 3 фирми трима социалисти, бивши министри: Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров.

Министерството стартира процедура за промени в ръководствата на компаниите "Ай Си Джи Би" АД, Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. 

Освободен в качеството си на член на Съвета на директорите на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД ще бъде господин Асен Гагаузов. Ще бъде освободен и господин Петър Димитров от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО". Господин Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, се казва в съобщение на министерството. 

Промените ще влязат в сила след спазване на нормативно-определената процедура, се допълва там.

От БСП заявиха, че нямат договорка с премиера Бойко Борисов за нови техни представители в органите на управление в тези фирми. „Нямаме драма с това решение“, каза лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус". Тя изказа предположение, че смените се правят точно сега "заради засилената ни опозиционност напоследък".

В последните дни на септември кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков каза, че сред лицата, виновни за задълженията на НЕК към "Атомстройекспорт", са двамата енергийни министри от времето на Тройната коалиция Румен Овчаров и Петър Димитров, при които бе рестартиран проектът за строежа на АЕЦ "Белене", и тогавашните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. Последните двама вчера получиха обвинения от прокуратурата. 

Тогава Трайков изрази учудване, че те и досега работят в сферата на държавната енергетика под ръководството на Теменужка Петкова. 

Министърът бил обяснил на Трайков, че двамата (Овчаров и Димитров) са на постовете в ДП "РАО" и Лукойл Нефтохим Бургас" като приемственост в държавната политика. 

"Явно не се намира нищо порочно с работата на тези двама министри. Не знам доколко тя (Петкова) е съгласна с техните назначения, но да познаваш поразиите, които те са причинили, и да ги държиш на държавни постове, не е приемливо", каза Трайков, който е бивш енергиен министър.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    гражданин
    3 0
    18:49, 18 окт 2016
    Само че има доста като тези мерзавци внедрени в икономиката на държавата ни. Над 1000 души има в бордове и комисии които цоцат наши пари на държавна софра. Вземат по 50000 лв заплати на наш гръб и повечето са от БСП и ДПС
  • 2
    Го
    голушко
    1 0
    20:30, 18 окт 2016
    Ааааааааааа и от другите партии има Държавата е пълна с такива тарикати получават си парички без нещо да правят кефят се а бълъците блъскат ли блъскат Но така се живее евроатлантически и демократично
Последни новини