Депутатите отмениха дългата си ваканция, ще почиват 3 дни

Депутатите събраха кворум и провеждат извънредното заседание за спешни промени в Изборния кодекс. Преди това обаче, след бурни скандали, отмениха ваканцията си.

Дневният ред, предложен от ГЕРБ, включваше като първа точка отмяна или съкращаване на дългата почивка, гласувана миналата седмица - от 12-и октомври до 4-и ноември (с реално първо пленарно заседание на 9-и ноември - б.р.). 

"За" отмяна на ваканцията гласуваха 177 депутати, против - нито един, а 10 - от ГЕРБ, ПФ и "Атака", се въздържаха.

С друго гласуване, по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ, парламентът реши да не се провеждат заседания само от 2 до 4 ноември. „За“ бяха 113 народни представители, „против“ - 45, „въздържали се“ – 7. 
Освен това, за този период депутатите няма да ползват служебен транспорт, с изключение на дните, в които са участвали на заседание в комисии. 

От БСП и ДПС заявиха, че предложението не е направено по процедурния ред и поискаха прегласуване, но то бе отхвърлено. 

Дебатите: От цирк до горила 

Заседанието, което започна в 12 часа и ще продължи до 17 часа, беше белязано от остри спорове и обвинения към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че нарушава Изборния кодекс.

Той бе провокиран от Ангел Найденов от БСП, който заяви, че решението за дългата ваканция е „нагъл опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от трибуната, а решението е прецедент в демократичната история на България”. Той предложи почивката да бъде изцяло отменена, защото решението за нея е провокирало "ирония, възражения и негативизъм към целия парламент, а не само към тези, които го подкрепиха". 

Убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне ваши общински съветници и кметове ще гласуват с номер 17, отвърна Цветанов, обръщайки се към депутатите от БСП, предаде  „Фокус”.

Политическа партия ГЕРБ е единствената, която прави реални срещи с избиратели. Вие просто се чудите как да се скриете в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски. Когато вие използвате парламента за  политически изказвания и да го превръщате в цирк, ние просто не желаем да участваме в тези дебати”, добави Цветанов. 

Цветанов припомни, че решението за ваканция на парламента по време на предизборната кампания се отнася само до пленарните заседания, а комисиите продължават да работят по законодателната си дейност. 

Вие искате само да провокирате политическо и парламентарно противопоставяне, но обществото вярва на ГЕРБ, на правителството на Бойко Борисов и на парламентарното мнозинство, формирано в сегашния парламент”, добави Цветанов и предложи депутатитеда почиват само една седмица.

Жельо Бойчев определи изказването на Цветанов като предизборна агитация, а споменаването на номера на кандидата за президент на ГЕРБ в изборната бюлетина, като нарушения на Изборния кодекс. Той припомни, че миналата седмица на него е направена забележка за политическа агитация, а срещу зам.-председателя на ГЕРБ не се прави нищо.

"С изказването си Цветанов наруши Изборния кодекс, като направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат. Това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., моля да вземете мерки за това нарушение, което бе допуснато", заяви и Четин Казак от ДПС, цитиран от БГНЕС.

Водещият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ обаче му отговори, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък заяви, че "един от представителите на ДПС тупа като горила по масата". 

Тази реплика отново предизвика възмущение и призиви депутатът да бъде наказан. Главчев обаче заяви, че му е направил забележка и счита това за достатъчно.

След решението за ваканцията депутатите преминаха към втора точка от дневния ред - проекторешение за създаване на анкетна комисия за проверка на всички факти по проекта за АЕЦ "Белене".

След него парламентът трябва да разгледа промените в Изборния кодекс. Първата промяна е за ограничението на изборните секции в чужбина до 35, като най-вероятно ще бъде прието то да важи само за страни извън ЕС. А втората - за спорното квадратче в бюлетината "Не подкрепям никого". Обсъждането ще продължи и утре. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини