Един загинал и петима ранени при терористична атака в Кашмир

Един човек е загинал, а осем други са били ранени при терористичен акт в размирната територия Кашмир, повод за стар териториален спор между Индия и Пакистан, предадоха световните информационни агенции. 

Ударът е бил извършен в покрайнините на град Шринагар, който е административен център на Кашмир.

Колата, с която са пътували военни, грижещи се за сигурността в района, е била ударена при атаката на групировка. 

Сблъсъците в Кашмир са почти всекидневни. 

В началото на седмицата бе съобщено, че индийските сили провеждат най-тежките си репресии от повече от две десетилетия срещу цивилни протестиращи, арестувайки повече от 8 хил. души това лято в спорната територия. 

Това включва около 440 задържани цивилни, може би за до шест месеца без съд, съгласно строг закон за сигурност, който според критици и активисти нарушава международните закони за правата на човека. Индийските власти твърдят, че сепаратистките бунтовници, както и цивилните, които им помагат, подкопават териториалната цялост на страната и принуждавайки властите да оставят контролираната от Индия част от Кашмир под строг контрол.

Индия е изправена пред сепаратистка заплаха в Кашмир от 1947 г. насам, когато Индия и съседен Пакистан придобиха независимост и започнаха първата от двете войни, които водоха заради териториалните им претенции към областта, която е населена предимно от мюсюлмани.

Индия обвинява Пакистан за въоръжаване и обучаване на бунтовници да пресичат силно милитаризираната граница, която разделя региона между двете страни; Пакистан отрича твърденията и изтъква, че предлага на бунтовниците само и единствено морална подкрепа.

Мнозинството от хората в контролираната от Индия част от разделената територия се обявяват за независимост или за сливане с Пакистан. Бунтовнически групировки се сражават в Кашмир от 1989 г. насам, като повече от 68 хил. души са били убити във въоръженото въстание и последвалите индийски военни репресии.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини