Морска вода + слънчева светлина = електричество и домати (видео)

Изображение 1 от 2

    Това е един нов и оригинален начин за озеленяване на пустините, в които почти нищо не расте, но някъде наблизо има солена морска вода. Австралийската ферма Sundrop е първата ферма в света, която отглежда зеленчуци в пустинята, без да използва изкопаеми горива. Необходими са слънчева светлина, морска вода и торове.

    Тази футуристична ферма в Южна Австралия произвежда 17 000 тона домати годишно, което и носи доход около $16,9 милиона. За разлика от другите подобни ферми, тук не се използват подземни водни източници и изкопаеми горива от типа на бензините. Дори не се използва местната почва, а растенията са поставени в съдове, в които се подават необходимите вещества заедно с торове. Може да се каже, че торовете всъщност се произвеждат чрез изкопаеми горива, но тяхното количество е съвсем малко.

    Идеята е доста добра, понеже запасите от прясна вода на Земята бързо намаляват, населението на Азия и Африка бързо нараства, а температурата на Земята се увеличава заради парниковия ефект. Това са идеални условия за оранжерийно стопанство. И дори не са необходими пестициди, понеже в пустинята те не виреят а оранжериите са изолирани.

    Централният елемент от конструкцията на тази ферма е 127-метровата кула, която е слънчев концентратор, който приема лъчите на 23 000 огледала, разположени на земята. Концентраторът дава електричество, сладка вода и пара за нуждите на фермата.

    Солената морска вода се взима от залива Спенсър, който е част от Големия Австралийски залив, изпарява се от инсталацията, а парата след охлаждане се превръща в сладка вода. Слънчевата електроцентрала генерира около 39 MW електроенергия. Специалистите са решили да не нагряват водата само със слънчеви лъчи, а да използват и електроенергия.

    Построяването на Sundrop е струвало $200 милиона. При годишна реколта от $16,9 милиона, възвращаемостта на инвестициите (ROI) е от порядъка на 8,45%. Получава се, че при идеални условия, вложената инвестиция ще се възвърне за 12 години и ще започне да се генерира чиста печалба. Дори и да са повече от 12 години, това е един отличен бизнес резултат.

    Източник: kaldata.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини