Дебеланките - с предимство

Американски учени установиха, че дебелите жени са физически по-здрави и се справят по-добре със стреса, съобщи e-science.

Предимствата си дебеланките дължат на хормони, които преразпределят тлъстините между ханша и кръста. Те ги правят и по-конкурентноспособни и им дават сили да се справят със заобикалящите ги снимки на красавици, твърдят учени от университета на Юта, ръководени от Елизабет Кашдан.

Затова в общества, където жените трябва да осигуряват семейството, фигурите им по-често не са като пясъчен часовник. Хипотезата на Кашдан цели да обясни факта, че жените по света са по-често с цилиндрични фигури, а не със смятаната за по-добра от здравна гледна точка снага като пясъчен часовник.

Причината за това са андрогените - клас хормони, сред които е и тестостеронът. Те увеличават обиколката на кръста, но носят и положителни качества.

"Хормоналният профил, свързан с високото съотношение кръст към ханш, е благоприятен за успеха в съревнованието за ресурси, особено в стресови обстоятелства - обяснява антроположката Елизабет Кашдан. - Андрогенните ефекти - издръжливост, инициативност, склонност към риск, самоувереност и доминантност са особено полезни, когато жената сама издържа семейство".

Жените са по-слаби в държави като Япония, Гърция, Португалия, където нежният пол е по-зависим икономически. Във Великобритания и Дания, където жените са по-равноправни, мъжете не държат толкова на тънките талии. Изследването е обхванало жени от 4 европейски държави и от 33 незападни държави. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини