КПП-та в София заради протест срещу бежанците

МВР изгражда КПП-та в столичния кв. "Овча купел", за да избегне провокации по време на днешния протест срещу бежанците. Има данни за радикални настроения.

Контролно-пропускателните пунктовете ще бъдат на няколко места в столичния квартал, съобщиха БНР и bTV. 

В охраната на протеста довечера ще се включат ощеконна полиция и водометни машини
Проверките за оръжие, алкохол и наркотици ще бъдат в целия град и ще започнат часове преди 19.30 ч., когато е началният час на протеста.

Жителите на „Овча купел” заедно с представители на ВМРО, „Атака” и Националния фронт за Спасение на България излизат на протест с искане за закриване на бежанския център в квартала. От ВМРО искат бежанските центрове да бъдат от закрит тип в рамките на три месеца, както и пълна екстрадация на нелегалните мигранти. 

В СДВР има информация, че две групи от крайнодесни националисти и скинари ще се опитат да се сбиятс мигрантите на няколко места в столицата, затова мерките, които ще бъдат взети, са изключително сериозни.

Снощи група рокери са отишли в района на общежитието за бежанци в "Овча купел", но когато видели полицейските патрули, са се оттеглили.

Живеещите в квартала изразиха притеснението си, че могат да бъдат засегнати от конфликтите на бежанците, и че мястото на центъра не е в район, в който има две детски градини, две училища и университет.

Те допълниха, че не усещат страх или напрежение, а отвращение от начина на живот на бежанците и от бездействието на институциите. 

Става въпрос за уриниране навсякъде, безразборно хвърляне на боклуци, блъскат се в магазините, родителите качват децата си по капаците на колите”, оплакват се хората. 

"Тези хора не са агресивни", заяви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова. Когато се подава молба за международна закрила, няма как да се установи какъв е характерът на лицето, посочи тя. 

"Полагаме много усилия да им се обяснява, непрекъснато се провеждат беседи, обяснява им се, че са в друга културна среда, какво трябва да спазват, кое е нарушение, кое е престъпление", изтъкна Първанова.

Бъчварова: Радикални групи подклаждат напрежение

Моята информация е, че става въпрос не за напрежение вътре в центъра, а за напрежение, създавано от групи, които дори не са жители на квартала. Има такива, които търсят изява чрез подобен род поведение, които са по-радикално настроени спрямо бежанците, наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава ситуацията. Така министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова описа в кулоарите на парламента ситуацията в "Овча купел", цитирана от БТА.

Министърът подчерта, че от известно време полицейското присъствие в "Овча купел" е засилено, има патрули на жандармерията и се охранява по искане на председателя на ДАНС като във всеки един момент, според преценката му, могат да бъдат изпратени допълнителни сили.

"Надявам се, протестът, който е израз на някаква позиция, да не се разрасне и разпространи", посочи Бъчварова. 

Тя обясни, че към момента страната ни няма възможност да закрива такива бежански центрове, но са правени проучвания за откриване на нови центрове, като идеята е те да са временни места за настаняване, а не постоянни сгради, и така да се реагира според натиска.

Вътрешният министър припомни, че вчера на заседание на оперативния щаб е решено да се задейства вторият етап от плана за действие, което означавало дислоциране на повече сили в критичните гранични места. Колко и какви ще са те, щяло да бъде определено до дни.

Според данните на МВР напоследък се е засилил потокът от бежанци - предимно млади хора, и деца, повечето, от които са тръгнали с групите без родители.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини