Учени откриха защо стареем

Американски учени откриха универсална причина за стареенето, която важи както при едноклетъчни организми като дрождите, така и при многоклетъчни като бозайниците, съобщи Сайънс дейли.

Подобна универсална причина за стареенето на толкова разнородни организми се идентифицира за първи път.

Механизмът вероятно е на повече от милиард години.

Изследването на екип, ръководен от Дейвид Синклер от Масачузетския технологичен институт, доказа, че увреждането на ДНК води до нарушена способност на клетката да регулира кои гени се включват и изключват при определени условия. Този процес важи за всички организми и вероятно е универсалният причинител на стареенето.

Известно е, че група гени, наречени сиртуини, участват в процеса на остаряване. Когато тези гени се стимулират с ресвератрола от червеното вино или с ограничаване на храната, остаряването се забавя, като общото здравословно състояние се подобрява.

Преди около 10 години Синклер и колегите му установиха, че един сиртуин в дрождите влияе върху процеса на стареене по два начина - помага за регулирането на генната активност в клетките и поправя увреждания на ДНК.

Тъй като с времето се натрупват ДНК увреждания, този сиртуин става прекалено натоварен и не може да регулира генната активност. Така започва стареенето.

Досега се смяташе, че този процес е типичен само за дрождите. Сега механизмът беше доказан и за бозайници - с лабораторни мишки. При тях сиртуините поправят уврежданията в хромозомите.

"Според този специфичен механизъм, макар и увреждането на ДНК да засилва стареенето, то не е действителната причина за него. Стареенето се дължи на появяващата се в резултат липса на генно регулиране" - обясни Филип Обердофер.

Този процес може да бъде обърнат, за разлика от мутациите на ДНК. Откритието ще доведе до нови методи за защита на клетките от остаряването чрез лекарства, които могат да стабилизират преразпределянето на сиртуините.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини