Токио дава в Африка $30 млрд. за инфраструктура

Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза пред африкански лидери, че неговата страна ще отпусне 30 милиарда долара за подобряване на инфраструктурата на континента.

Абе, който участва в кенийската столица Найроби вшестата Токийска международна конференция за африканско развитие, уточни, че пакетът ще бъде разпределен за период от три години, започвайки с 10 милиарда през настоящата, като ще се работи в сътрудничество с Африканската банка за развитие, предаде БТА.

"Когато се добави инвестирането от частния сектор, очакваме, че общо сумата ще достигне 30 милиарда. Това е инвестиция, която вярва в бъдещето на Африка, инвестиция, за да може Япония и Африка да се развиват заедно", каза Абе пред събралите се държавни и правителствени ръководители от 34 африкански държави. 

Обявените днес 30 милиарда са отделно от 32-ата милиарда долара, които Япония обеща на Африка за петгодишен период на предишната Токийска международна конференция за африканско развитие през 2013 г. 

Бедната на полезни изкопаеми Япония отдавна проявява интерес към огромните природни ресурси в Африка, защото след трагедията на АЕЦ "Фукушима" се повиши зависимостта на японската икономика от доставките на газ и петрол.

Преките японски инвестиции в Африка възлизат на 1,24 милиарда през 2015 г., а предходната година бяха 1,5 милиарда, сочат данни на Японската организация за външна търговия. 

За сравнение Китай е направил само в Екваториална Гвинея, богата на петрол, инвестиция от два милиарда долара през април 2015 г. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини