Силно земетресение разтърси Италия, един град е унищожен

Изображение 1 от 6

    Силно земетресение с магнитуд 6,2 удари планински район в Централна Италия много рано тази сутрин и отне живота на поне шестима души, предадоха ДПА и БТА.

    Най-засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто, съобщи говорителят на пожарната Лука Кари, като добави, че службата изпраща хеликоптери да огледат разрушенията.

    Двама души са загинали в провинция Асколи Пичено, съобщи държавната информационна агенция АНСА, като се позовава на италианските карабинери.

    Четирима души са загинали в град Акумоли, съобщи неговият кмет Стефано Петруци. По телевизия РАИ, той уточни, че семейство от четирима души е затрупано под развалините на дома си и не показва признаци на живот - родители и две деца.

    Земетресението е причинило сериозни щети в редица градове и села, но изглежда не е засегнало гъстонаселени райони, отбелязва Ройтерс.

    Най-силно пострадалите селища се намират в района на Апенинския хребет, където живеят малко хора, но в края на август обикновено има повече туристи.

    Кметът на малкото градче Аматриче съобщи за големи разрушения. "Половината град го няма -  каза Серджо Пироци за РАИ. - Има затрупани хора, свлачище и един мост е пред срутване".

    Геофизичният институт на САЩ уточни, че трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър близо до град Норча, област Умбрия, в 03.36 ч (04.36 по българско време) на относително малка дълбочина - 10 км. Последваха силни вторични трусове, включително един с магнитуд 5,5 един час по-късно в същия регион.

    Жителите на Рим, на около 170 км от епицентъра, също бяха събудени от земетресението. То е било усетено и в цяла централна Италия.

    Началникът на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчо каза, че трусът е сравним с този от 6 април 2009 г. в град Акуила, при който загинаха над 300 души, но вероятно няма да се окаже толкова смъртоносен, тъй като епицентърът му е в по-слабо населена зона.

    Говорител на премиера Матео Ренци заяви в Туитър, че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти.

    Земетресение през 1997 г. взе дузина жертви в Умбрия и силно повреди базиликата "Свети Франциск от Асизи", припомня Асошиейтед прес. Францисканските монаси, които са нейни пазители, съобщиха, че няма щети от днешния трус.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини