Бронз за гимнастичките ни в Рио. Преглед на печата

Успехът на ансамбъла ни по художествена гимнастика на Олимпиадата в Рио е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Ансамбълът ни по художествена гимнастика в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова спечели втория бронзов медал за България на олимпийските игри. Те събраха 35.766 т. след чудесно изпълнение на обръч и бухалки, за което получиха 18.066. Така завършиха с равни показатели след испанките, а златото е за ансамбъла на Русия (36.233), който защити титлата си от Лондон 2012. Момичетата, които бяха с последен стартов номер се пребориха с голямото напрежение започнаха отлично вчерашния ден и с два минимални пропуска при изпълнението с пет ленти под музиката на "Ювиги Хан" на композитора Георги Андреев излязоха втори във временното класиране с оценка от 17.700 т. (8.900 за трудност и 8.800 за изпълнение). Пред тях бяха само испанките, при това с минимална преднина - 17.800 т...” – в. „Сега”.  

„Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова направиха поредното си страхотно представяне и спечелиха бронзовите отличия в многобоя от олимпийските игри в Рио. Шампион очаквано стана Русия с обща оценка от 36.233, а сребърните отличия останаха за представителките на Испания, които получиха 35.766. Абсолютно същият бе и резултатът на българките, но те получиха по-малко точки за изпълнение (за сметка на трудността) и това им отреди третото място на почетната стълбичка. Възпитаничките на Ина Ананиева започнаха с последен стартов номер, което можеше да ги постави под напрежение, но това не се случи и те излязоха изключително уверени и с настроение. В първата ротация с пет ленти всички ансамбли допуснаха грешки, с изключение на испанките, които логично поведоха в класирането с оценка 17.800. Българките също имаха няколко неточности, но ги отиграха добре и съдиите оцениха това на 17.700. Трети в подреждането останаха защитаващите си титлата рускини, които сгрешиха и получиха 17.600, което ги остави в битката за първото място. Втората ротация с два обръча и три чифта бухалки премина в същия ред и на старта ѝ испанките отново се представиха стабилно и получиха оценка 17.966. Рускините обаче излязоха първи в класирането след 18.633 за второто си съчетание. В изпълнението им имаше някои неточности, но високата му трудност ги компенсира. Преди изпълнението на българките ансамбълът на Италия зае третото място с 18.033 за второто си съчетание. Българките направиха второто си изпълнение без грешки и получиха 18.066, с което си заслужиха бронзовите отличия.” – в. „Дневник”.

"Гордост, красота, емоция, благодарност. Това е краткия ми коментар за случилото се на художествената гимнастика днес". Това коментира в миксзоната президентът на България Росен Плевнелиев. "Благодарни сме, защото тези прекрасни български грации и невероятни наши момичета показаха кураж, вдъхновение, мотивация. Взеха се в ръце и се издърпаха сами напред с едно невероятно изпълнение. Всички ние може да се получим от тях. След седмата позиция в квалификацията вчера днес те просто бяха преобразени. Силни, красиви, уникални, истински българки", каза още той.” – в. „Стандарт”.

„Наистина сме много щастливи, че по този начин завършва нашата кариера, че най-накрая трудът ни беше възнаграден, че направихме всичко възможно за българската художествена гимнастика!“, казаха момичетата от ансамбъла минути след като спечелиха бронзовия медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро пред БНТ. „След като вчера лично аз допуснах грешка, днес се чувствам по-силна. Това беше най-голямата битка, която съм водила със себе си. Изключително благодарна съм на всичко хора, които бяха покрай мен и ми помогнаха да забравя вчерашния ден“, сподели Ренета Камберова, която вчера в квалификациите направи грешки. Момичетата разказаха и как са се подготвили за важния финал. „Доста си поревахме. За всяка една от индивидуалното, която правеше грешка. Мислехме си колко много го искаме! За това днес излязохме и играхме като лъвове и оставихме сърцата си на терена“, сподели Михаела Маевска. „Благодаря, че сте с нас в добро и лошо през всичките години! Никога няма да забравим тази подкрепа! Тази победа е за вас!“, завършиха грациите.” - в. „Труд”.

Пожарът в тютюневите складове в Пловдив също е сред водещите теми.

„Пет декара уникална 100-годишна архитектура са напълно унищожени след невиждания пожар, продължил 15 часа в Пловдив. Той изпепели 4 тютюневи склада, обявени за паметници на културата, засегна и покрива на петия, но огнеборците успяха да го спасят. Руини, димящи греди и тъжна гледка - така изглежда Тютюневият град, който отиде в историята. След 2 години там трябваше да кипи от артсъбития, когато Пловдив е Европейска столица на културата. “Уви, няма да бъдат възстановени. Какво ще показваме на поколенията”, плачеше Иванка Събева, чийто дом е на стотина метра от апокалипсиса. 50 пожарникари се бориха близо 15 часа със стихията, която със страшна сила се възобнови около 21,30 ч в събота. Тогава синкави пламъци се появиха от покрива на четвъртия склад и за час той напълно изгоря. Кадър от ютюб на пожара, продължил цяла нощ Шефът на Криминална полиция в Пловдив Георги Георгиев заяви, че ще се разследва дали умишлено не са запалени сградите шедьоври. Хората в центъра преживяха кошмар. Почти цяла нощ останаха без ток и не смееха да отворят прозорците заради острия дим. За щастие, пламъците не се прехвърлиха върху близките жилищни постройки. Единият склад, който е собственост на италианеца Пиетро Луиджи Гиа, от година е ограден, а тротоарът пред него е обсипан с боклуци. Бившият почетен консул на Италия в Пловдив наблюдава мълчаливо как огънят унищожава неговата сграда и отказа да отговаря на въпроси.” – в. „24 часа”.

„Когато около 21.45 часа в събота огнеборците си мислели, че са угасили пламъците, изпепелили напълно трите най-красиви сгради от Тютюневия град, от прехвръкнала вследствие на силния вятър искра се запалил четвърти склад, намиращ се на съседната улица „Д-р Г.М.Димитров“. От четирите склада са останали само фасадите, а напълно са изгорели покривните конструкции и етажите на сградите. Спасени са фитнес центърът „Тотал спорт“, където пламъците бяха обхванали дамската съблекалня, и още един склад, пълен с бали тютюн, съобщиха от Пожарната в Пловдив. На мястото на инцидента в събота вечерта пристигна и главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който благодари на огнеборците за всеотдайността им и разказа, че те са работили с риск за живота си, тъй като стена в единия от складовете е рухнала в близост до тях, докато са я гасили. Няма пострадали хора, а работещите в близките офиси са евакуирани още в началото на пожара. Все още не е ясна причината за възникване на пожара, но той вече се разследва от прокуратурата и полицията... „Единственото, което мога да кажа със сигурност, е, че много странно пламна четвъртата сграда. Хора до нас казаха, че са видели синкави пламъци, което е характерно за умишлен палеж. Ще бъде назначена експертиза, но не може да изключим вероятността за умишлен палеж“, коментира комисар Цвятко Дешев, говорител на Пловдивската пожарна. Шефът на „Криминална полиция“ Георги Георгиев обяви, че разследването на пожара е започнало...” – в. „Труд”.

„Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов" – „Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност...” – в. „Стандарт”.

„Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив, съобщиха от МК... Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година...” – в. „Сега”.

Всекидневниците съобщават също за успехи на български ученици на международни олимпиади.

„Български ученици получиха най-голямата награда в престижен математически конкурс в Тайланд. Международното състезание се провежда в две възрастови групи – за ученици до 13.5 години и за ученици до 16.5 години. Тази година във втората група взеха участие 70 отбора от 33 страни, сред които България, Китай, Тайланд, Хонг Конг, Виетман, Индия, Австралия, Канада, Мексико, ЮАР и други, съобщава "Нова телевизия". Нашият отбор във възрастовата група за ученици до 13,5 години с ръководител Ваня Данова завоюва най-голямата награда в състезанието „Шампион в генералното класиране“ измежду всички 70 отбора и спечели купата „Champion of Overall Award”. Класирането за тази най-голяма награда се базира на индивидуалните резултати на всеки от четиримата участници и този от отборния кръг. Постиженията на нашите талантливи ученици в индивидуалния кръг са: Къонг Виет До, ученик от 7б клас с преподавател г-жа Ваня Данова – златен медал; Мартин Боянов Стефанов, ученик от 7б клас с преподавател г-жа Ваня Данова – златен медал; Иван Венциславов Георгиев, ученик от 7б клас с преподавател г-жа Ваня Данова – златен медал; Калоян Тодоров Фачиков, ученик от 7б клас с преподавател г-жа Ваня Данова – бронзов медал. В отборния кръг нашите участници постигнаха 360 точки от максималните 400. Във възрастовата група за ученици до 16.5 години нашите участници се състезаваха със 74 отбора и също постигнаха страхотни резултати: Иван-Александър Мавров – златен медал; Борис Барбов – златен медал; Борислав Антон – сребърен медал; Ирена Софрониева – сребърен медал. Преподаватели на учениците са г-жа Петя Тодорова, г-жа Румяна Караджова и г-н Александър Александров.” – в. „24 часа”.

„Христо Венев, ученик в 12 клас от СМГ "Паисий Хилендарски" спечели златен медал на 28-та Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 12 до 19 август 2016 г. в руския град Казан, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието. Сребърни медали спечелиха Александър Кръстев, 9 клас от МГ "Д-р Петър Берон" – Варна, и Енчо Мишинев, 11 клас от МГ, "Атанас Радев" - Ямбол. В олимпиадата участва и Даниел Атанасов, 12 клас от СМГ "Паисий Хилендарски" – София. Ръководители на българския отбор са членовете на националната комисия Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на Българската академия на науките и Младен Манев от Техническия университет Габрово...” – в. „Дневник”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини