България е 38-ма по иновативност

България е на 38-мо място сред най-иновативните икономики в света в класацията на Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Index).

Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре от 39-то място през 2015 г. Страната ни изпреварва Полша, Гърция, Турция и Русия в класацията. Преди нас от региона на Източна Европа са Словакия, Литва и Латвия.

Сред силните страни на България, според Глобалния иновационен индекс, е защитата на инвеститори от малцинствата, където сме на 14-то място, и брутни вътрешни разходи от чужбина за научноизследователска и развойна дейност (GERD), където сме на 6-то място.

България на 16-та позиция по влияние на знанието и на 19-то място по разходи за уволнение и заплати на седмица. За силни страни се смятат и процентът на сертификати ISO 14001 за околна среда и ISO 9001 за качество спрямо покупателната стопособност и БВП.

Относно показателя политическа стабилност обаче сме на 60-то място, а спрямо ефективност на правителството - на 65 позиция.

За слаби страни на страната ни се отбелязват предоставените онлайн административни услуги, където сме на 109-то място и електроното обществено участие, където сме 104-ти.

На 103-място сме по сътрудничество между университетите и бизнеса.

Глобалният иновационен индекс включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. През 2016 година тема на деветия доклад на Глобалния иновационен индекс е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят. Регистърът на иновациите се старае да улови многоизмерните страни на иновациите и да осигури инструменти, които да подпомагат политика за насърчаване на дълготраен растеж, по-висока производителности разкриване на работни места.

Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Четвърти са САЩ, а в челната петица влиза още Финландия.

Рейтингът се съставя за девети път. Класацията сега е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. Включените в списъка 128 държави представляват 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини