Изграждат тайни КПП-та по пътищата заради трафика на мигранти

МВР започва изграждането на контролно-пропускателни пунктове във вътрешността на страната за справяне с трафика на нелегални мигранти.

Това потвърди директорът на Националната полиция главен комисар Христо Трезийски пред БНР.

Допълнителните КПП-та се налагат заради анализ на полицията, който показва, че мигрантският натиск през август е засилен, като ситуацията се очаква да остане същата и през септември.

В момента ситуацията с бежанците е критична и затова МВР слага тайни КПП-та, с които ще се борят срещу трафика на мигранти, каза преди два дни главният секретар на МВР Георги Костов. Той отбеляза, че само в петък 11 групи с общо 220 нелегални мигранти са заловени на българо-турската граница от турски граничари.

Позициите на новите пунктове се пазят в строга тайна заради притеснението, че информацията ще достигне до трафикантите, отбеляза гл. комисар Костов.

За момента подобни мобилни КПП-та има изградени само в района на Бургас, уточни днес комисар Терзийски.

"Изграждането на контролно-пропускателни пунктове, освен на традиционните места, ще има и на второстепенни, третостепенни и горски пътища, така че да предприемем действия още в най-малкия периметър, в който можем да пропуснем хора, които нелегално са пресекли нашата граница", обясни той.

Преди няколко години е имало превоз на бежанци от границата до София с автобуси – 50-местни, след това нелегалният трафик преминал на микробуси – 20-местни, докато сега има случаи, в по-голямата си част на задържани трафиканти, с леки автомобили, с малки микробуси или с ванове, разказа комисарят.

От началото на август двойно е нараснал броят на опиталите да преминат нелегално границата, сочат данните на МВР.

По тази причина в Бургаска област са командировани близо 150 служители на жандармерията, които ще оказват подкрепа на граничарите в специализирана полицейска операция, каза гл. комисар Костов.

Предвиждат се засилени полицейски проверки в Бургаско на микробуси и ванове за бежанци, подсилена е и охраната на границата и пътищата.

Днес в областта пристигат и служители по линия на "ФРОНТЕКС", за да подадат рамо на българските си колеги. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини