Цените на горивата у нас - над средните за ЕС

Българите продължават да купуват едни от най-скъпите горива в ЕС. Бензинът се движи с до 50 ст. разлика в различните градове на страната.

България отново се оказва с "европейски" цени на горивата и дори надминава средното за ЕС равнище, съобщава в. "Сега". Страната ни е на пето-шесто място по скъпотия на бензина и дизела преди облагането с данъци.

Литър А 95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е само 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция - 0.393 евро. На практика в цели 21 други членки на ЕС - всичките с по-богато население, масовият бензин преди данъците е по-евтин.

Почти същата картина е и при дизеловото гориво, където в 21 страни цените са по-ниски от нашите, преди да бъдат начислени данъците. В България цената е 0.495 за литър, в Австрия е 0.388, в Полша е 0.333 евро и т.н.

За разлика от повечето страни в ЕС обаче в България акцизните ставки все още са сравнително ниски. Но дори и с включването на данъците пак има държави, които имат по-ниски цени на автогоривата. В момента например по нашите бензиностанции средната цена на дизела е 0.990 евро, а в 6 други страни от ЕК той е по-евтин - в Румъния, Австрия, Латвия и Литва, Люксембург, Полша, където крайните цени са в диапазона 0.879 - 0.975 евро. 

Цените на най-масовия бензин у нас - А95, варират сериозно по бензиностанциите в отделните градове. От 1.75 лв./л по морето цената достига 2.08 в Западна България. С над 40 ст. за литър е разликата при А98, а дизелът се движи между 1.69 лв./л и 2.04 лв./л. 

Преди няколко месеца Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и браншови транспортни организации обърнаха внимание на факта, че от една страна,България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи, а от друга - че у нас са налице най-ниските производствени разходи в сравнение със страните от ЕС, а и суровините се купуват при борсови цени, еднакви за всички.

В края на февруари КЗК разкри, че водещите дружества на пазара на горива имат идентична ценова политика и продължително задържат цените на дребно и  образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики (картелни споразумения) на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната.

Проучването установява, че се забелязва идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ООД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД и "Лукойл България" ЕООД.

Отделно от това срещу "ЛУКойл Нефтохим" започна производство за установяване на господстващо положение. 

През април КЗК започна внезапни проверки на вериги бензиностанции.

Сега търсенето на картел "наследи" новото ръководство на КЗК. Към момента обаче движение по темата няма, а комисията може да отлага решението си с години. Причината е, че в закона няма срок за произнасянето по подобни казуси.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини