Органик общността срещу закона на Обама за ГМО на етикетите (видео)

Преди дни американският президент Барак Обама подписа закон, с който въвежда държавни стандарти за храните, произведени с генно-модифицирани съставки. Това се случи 2 седмици след като Конгресът задължи производителите на храни да отбелязват наличието на генно-модифицилани съставки. Мярката цели да информира потребителите за храната, която купуват.

В същото време законът позволява на компаниите да слагат върху храните QR кодове, с които да обозначат наличието на генно-модифицирани съставки. Так потребителите да ги сканират, за да получат нужната информация. Законът получи силни критики, според които той в действителност отказва правото на информация на множество граждани. Американската конституция гарантира на хората правото да знаят, затова критиците на закона считат, че алтернативните етикети са дискриминация срещу хората с ниски доходи, които не разполагат с технологии за сканиране.

Около 75-80% от храните в САЩ са генно-модифицирани. Администрацията по храните и лекарствата твърди, че те са безопасни за консумация, но повечето потребители са категорични, че безопасни или не, те имат право да зная какво консумират. Компаниите, производители на хранителни стоки, твърдят че обозначаването на генно-модифицирани съставки върху етикетите е твърде скъпо, финансовият анализатор Робин О'Брайън обаче посочва, че те вече са задължителни в 64 страни.

"Този законопроект е толкова дискриминационен и толкова лошо написан, че потенциално нарушава няколко изменения на Конституцията. Освен това, той поставя в реална опасност почтеността на "органик" знака", пише LivingMaxwell.com

Според материала, най-обезпокоителното около този законопроект е, че докато почти всяка органична потребителска организация се бореше срещу него, водещата търговска организация в органичната индустрия го похвали и лобира за него, за да мине.

Проучванията показват, че 90% от американците искат ГМО да бъдат етикетирани. Това е неоспоримо. И все пак, законопроектът, който не предвижда пълно и лесно разкриване на ГМО, лесно премина през Сената и Камарата на представителите.

Предствителите на органичната общност обвиниха Обама, че е нарушил обещанието си бъдат изпизвани ГМО на етикетите по време на кампанията през 2007 г.. Тогава той им даде думата си, че няма шанс това да бъдат QR кодове или 1-800 номера.
Не само до подписването на този законопроект, неговата администрация подпечатва всяка нова молба за употреба на ГМО, включително и за сьомга, продукт на генно инженерство.

В крайна сметка недоволните от закона зелени организации обявяват акция за обединяване срещу ГМО и по-специално срещу генно модифицираната пшеница. Алексис Баден-Майер е политически директор на Асоциацията на органичните потребители. Във интервюто водещата я пита "Сега Монсанто трябва да са щастливи?", а тя отговаря: "Разбира се".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини