Мултивитамините за деца може да са вредни

Мултивитамините и консервираните плодови и зеленчукови сокове не укрепват имунната система, съобщи РИА "Новости", като цитира изследване на германски учени.

Представителят на професионалното обединение на педиатрите Хармен-Йозеф Кал твърди, че те са "безполезни, скъпи, а в големи количества дори са вредни за децата".

За да укрепят имунната система на децата, родителите трябва да им осигуряват пресни плодове и зеленчуци.

Педиатрите обръщат внимание на това, че дори малките простудни заболявания не трябва да паникьосват родителите.

„Напълно нормално е в рамките на една година бебетата и децата в предучилищна възраст да претърпят от четири до девет простуди с температура, а за по-големите е нормално да се разболяват пет пъти годишно", обяснява Хармен-Йозеф Кал.

По-честите боледувания при децата, в сравнение с възрастните, учените обясняват с това, че, от една страна, малките имат незряла имунна система, а от друга - с новопоявилите се причинители на болести, които детският организъм не може да разпознае и да изгради естествена защита срещу тях.

Малките деца, които имат по-големи братя и сестри, по-бързо от останалите „се запознават" с разнообразните причинители на болести, като при това не е задължително да боледуват повече от връстниците си, които са единствено дете в семейството.

За понижена съпротивляемост на детския организъм срещу инфекциите може да говорим тогава, когато малчуганите на възраст до 7 години боледуват повече от 12 пъти в годината, а учениците – осем пъти годишно. Сериозно е и ако болестта продължава повече от четири дни или е съпроводена от усложнения като възпаление на белия дорб, отити и синузити.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини