Френски медии спират да показват лицата и да казват имената на терористи

Няколко френски новинарски организации обявиха, че повече няма да публикуват снимки на хора, отговорни за терористични нападения, за да избегнат "посмъртното им прославяне", съобщи "Guardian".

Le Monde публикува това редакционно изявление след последната атака, убийството на възрастен свещеник в църква от двама души, обявили принадлежността си към "Ислямска държава". Под заглавие "Да се съпротивим на стратегията на омразата" Le Monde пише, че обществото трябва да бъде включено в борбата срещу тероризма и че медиите имат специална роля в това отношение.

Като първа стъпка медиите ще спрат да публикуват снимки на пропагандни документи на "Ислямска държава". След това, след атаката в Ница от 14 юли, когато камион се вряза в празнуващи Деня на Бастилията хора, Le Monde казва, че повече няма да публикува снимки на извършителите на убийствата, за да избегне ефекта на посмъртната им прослава.

Телевизионната станция BFM-TV и католическият вестник La Croix обявиха, че са избрали същата посока на действие.

Снощи взехме решение повече да не показваме снимки на терористи, обявиха от BFM-TV. От телевизията допълват, че това решение е било обмисляно известно време и е било взето след атентата в Ница.

Радио Europe 1 обяви, че няма да показва снимки на извършители на терористични нападения в сайта си и че няма да съобщава имената им.

Телевизионният канал France 24 също се очаква да обяви , че повече няма да излъчва подобни кадри и снимки.

Това информационно затъмнение няма да е пълно. От обществената френска телевизия France Télévisions обявиха: "Наш дълг е да информираме, правото на гражданите е да бъдат информирани. И ние трябва да се въздържаме от автоцензура".

В Libération ще решават дали да показват снимки и да съобщават имената за всеки отделен случай.

Le Figaro и Nouvel Observateur също са решили да не следват модела на Le Monde.

Британският "Guardian" също ще продължи да показва снимките и да съобщава имената.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини