И Франция с граждански отряди, но срещу терористите

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова французите да се мобилизират срещу терористите и да се присъединят към доброволни отряди за бързо реагиране. "Всички французи, които са патриоти, да се присъединят към резерва на всяка префектура, а префектите могат да го използват в случай на нужда", обясни Казньов. Целта е да се използват всички възможности за подсигуряване на обстановката във Франция.

Казньов обясни още, че терористът от Ница, който Ислямска държава обяви за свой боец в събота, се е „радикализирал изключително бързо“. Казньов заяви още, че трагедията от четвъртък е „нов тип атака“, която „показва извънредната трудност на борбата с тероризма“.

Министърът на вътрешните работи на Франция също така потвърди, че родения в Тунис Моамед Лахуеж Булел „не е бил познат на разузнавателните служби“. Вътрешното министерство задържа петима души, свързани с Моамед, припомня "Монитор".

Дете на 4-години е починало от травмите си, получени по време на атентата в Ница. С него броят на жертвите на кървавата касапница достигна 85 души, съобщава ren.tv, позовавайки се на постове в социалните мрежи. 20 от пострадалите остават в кома. 
  
Властите установиха, че 31-годишният тунизиец Мохамед Лауайеж Булел, който беше застрелян от полицията, е имал връзки с Ислямска държава, която пое отговорност за атентата, пише БТА. 

"Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо", каза Валс в интервю, което ще бъде публикувано днес във вестник "Журнал дю диманш". Той подчерта, че няма съмнение за ислямисткия характер на нападението.

Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията. 

Валс каза също, че силите за сигурност са предотвратили 16 нападения през последните три години и предупреди, че рискът от нови атентати продължава да съществува.

"Винаги съм казвал истината за тероризма: в момента тече война, ще има още нападения. Трудно е да се каже, но ще бъдат загубени още животи", отбеляза френският премиер.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини