800 хиляди души годишно умират от хепатит С

Около 1 - 1.5 млн. души годишно в света умират от последствията на хепатит. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново Силвана Лесидренска, член на Управителния съвет на пациентско сдружение за борба с хепатита. Тя поясни, че в България е изчислено, че около 800 хиляди годишно умират от хепатит С и неговите усложнения.

„Това не са реални числа. Това са числа, които са екстраполирани от данните на Световната здравна организация, така че за България нямаме точна и реална статистика, върху която да стъпим. Говорим с числа, които са привнесени в нашата държава“, отбеляза Силвана Лесидренска. Тя поясни, че има няколко вида хепатит.

„Хепатит А е наречен още болест на „мръсните ръце“. Той се разпространява по орално-фекален начин. За щастие, той не хронифицира. Човек може да го изкара тежко, но няма дългосрочни последици върху здравето. Хепатит В и С се предават по кръвен път, хепатит В и по полов.

Те хронифицират и могат да протекат 20 - 30 години без симптоматика и понякога се случва човек да разбере, че е носител на хепатит В или С когато вече е развил рак или цироза на черния дроб. Ето защо профилактиката е изключително важна. Съществува и ваксина за хепатит В, така че призовавам всички хора, които не са ваксинирани първо да се изследват, ако не са изследвани от хепатит В, и при отрицателен резултат да си сложат ваксината, защото тя буквално ще им спаси живота.

Съществува и хепатит D, който се появява при някои пациенти с хепатит В, тоест не може да съществува самостоятелно. Хепатит Е, който също е на „мръсните ръце“, го нямаше в България, но напоследък специалисти споделят, че се среща все по-често. Той също се предава по орално-фекален начин“, обясни Силвана Лесидренска и подчерта, че за хепатит А и В има ваксина, като хората могат да си сложат комбинирана.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини