Как се говори на деца в Шумен - с епитети като "животно"

„Няма да те чакам, ей, животно. Ще те убия! Напоследък си станал невъзможен”. Това са реплики на „възпитателка” в дома за деца в увреждания в Шумен „Слънчево детство”, насочени към дете и придружени със звук от шамар.

На 6 юли направих запис, твърди Хюлия Арон, която е автор на уличаващото аудио и работи в дома. Тя е категорична, че Деница – обвинената жена, е удряла с юмруци детето. Категорична съм, че това не е вярно – когато дойдох на смяна, колежката ми предаде Венцислав (бел. ред. – пострадалото дете) със сини по цялото тяло. Колежката каза, че синините са от дом „Калинка”, където Венцислав ходи, оправда се обвинената в насилие жена пред Нова телевизия.

Според официален рапорт Венцислав имал сини по ръцете, но не се посочва причина. Къде да го впишем това – никой няма да се подпише, защото колежките ги е страх, че ще останат без работа, заяви Хюлия. Аз как сама да пусна рапорт, без свидетели, добави тя. Деница пък посочи, че вчера (11 юли) е имало скандал с майка на дете, заради тормоз от страна на Хюлия Арон. Тя отрича гласът на аудиозаписа да е неин, но други две бивши служителки твърдят, че гласът е точно нейният.

Защо Хюлия не предотврати побоя, след като толкова дълго време работим заедно, попита Деница. Самата Хюлия отвърна, че вербално, с други колежки, са спрели Деница, но телефонът ѝ бил пуснат на запис и е записал де факто случката. Бях една срещу десет, писаха се протоколи да бъда отстранена от работа, не знам защо им бях толкова неудобна, защити се Деница. Тя потвърди, че е с висше образование и е възпитател.

За нередностите в центъра Хюлия Арон обвинява директорката Марина Андонова. “Освен побоите над децата в центъра се правят и други нарушения, с които аз и още няколко колежки категорично не сме съгласни”, коментира Арон и уточни, че тя е на постоянен работен договор в социалната институция и интригите срещу нея и някои от колежките й целят единствено отстраняването им от работа, защото не са удобни на някого.

В Центъра за настаняване от семеен тип 1 „Слънчево детство" в момента работят 11 служители, които се грижат за 14 деца с увреждания.

По думите на зам.-кмета на Шумен Светлана Маркова е имало три проверки в дома, които не са открили нищо. Последната проверка била на 7 юли, но не заради случилото се на 6 юли, а просто рутинна проверка. Децата казват, че няма упражнено насилие, добави Маркова. Три служителки сега са отстранени заради случая от 6 юли, докато трае проверката.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини