Евродепутатът Владимир Уручев и кметът Вяра Церовска откриха спортния празник в Перник

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев бе специален гост на спортния празник, организиран от община Перник. Проявите,посветени на Деня на спорта- 17 май, започнаха от крепостта „ Кракра“ с фрагмент от едноименния спектакъла на танцова формация „Майсторите на танца“. Олимпийската факла бе запалена ритуално и предадена на кмета на община Перник д-р Вяра Церовска,за да даде старт на символичната щафета. Пламъкът се препредаваше в ръцете на 16 изявени пернишки спортисти по трасе дълго 2016 метра. Празникът продължи пред Двореца на културата, където огъня беше посрещнат от последния факлоносец-световния шампион по борба Иво Ангелов. Честта да запали огъня в жертвеника бе на двукратния олимпийски шампион по борба Боян Радев.

В словото си по случай Деня на спорта кметът на Перник заяви, че днешният ден е един чудесен повод да се съберат всички, които носят спортен дух, голямо сърце и радост от това, че могат да се включат в празника. Присъстващите поздрави и евродепутатът Владимир Уручев, който не скри емоцията си ,от това, че Перник живее - виждайки проява като тази, в която участват малки и големи. Поздравителен адрес имаше и от народния представител Ирена Соколова.

Кметът Вяра Церовска връчи наградите на първенците и призьорите в 10-то юбилейно издание на футболния турнир за Купата на кмета на община Перник, който се организира съвместно с Областния съвет на Българския футболен съюз за учениците от начален етап на обучение. От името на Областния съвет на БФС с председател Валентин Лазаров бе връчен благодарствен плакет на кмета Вяра Церовска за ползотворната и съвместна работа.

Празникът продължи със специална среща в общината между кмета и 17- олимпийци и ветерани –част от славната история на спортен Перник. Вяра Церовска изказа голямо благодаря на всички спортисти, които през годините са прославили името на Перник. На импровизирана приятелска среща с тях тя отбеляза, че общината има специално отношение към спорта, чрез него, човек става устойчив,силен и успява,защото приобщава всички към каузата,за която се работи. Повечето от спортистите днес продължават да предават борбения си дух на младото поколение в спортните зали като треньори. Други пазят спомените за славните минути и победи на своите клубове.

Заслужено, заради своя принос, присъстваха и четири представителки на нежния пол: баскетболистките- Пенка Методиева и Евладия Славчева, Иглика Милентиева - треньор и състезател по джудо и Надежда Стоицева- представител на гимнастиката и акробатика.Дамите получиха букети от заместник-кметовете на общината. Олимпийски шампиони,треньори,национални състезатели – мъже със спортен дух през годините – с гордост прославили Перник – Боян Радев,Евтим Лефтеров,Иво Славчев,Ангел Славов,Емил Михайлов,Мирослав Илиев,Димитър Димитров,Борислав Данчев,Иво Иванов, Ангел Коритаров, Велко Драганов,Данаил Гълъбов. На масата липсваше Иво Ангелов,който претърпя вчера операция, но показа голямо сърце,участвайки в щафетата,въпреки състоянието. Всички спортисти получиха от кмета Вяра Церовска благодарствен плакет с изобразен „ Кракра Пернишки“– символ, който обединява историческата и спортната слава на града. На събитието присъстваха още зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Севделина Ковачева, кметът на кметство „Изток“ инж. Емил Костадинов и зам.-председателят на Общински съвет Перник и председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Перник Румяна Гьорева.

Срещата завърши с приятни спомени от сладките и трудно извоювани победи,които са завършвали с българския химн и са прославяли името не само на България, но и на Перник.Бъдете горди, че сте перничани и живейте с мисълта за поредните успехи - заяви олимпийският шамипон Боян Радев.

Всички обещаха да стискат палци на тримата перничани,които ще представят страната и града на летните олимпийски игри.Това са представителите на пернишкия клуб по борба „Миньор“- Елис Гури, Николай Байряков и Даниел Александров.

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини