Лекарите емигрират

От януари до сега повече от 240 лекари са напуснали страната, а общият брой заминали извън България медици за миналата година надминава 300.

Това каза д-р Тодор Хинов, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), цитиран от "Фокус". Според него новозавършилите лекари напускат системата и страната още преди да са започнали работа, защото не са им осигурени адекватни условия за специализация. На среща представители на СДС и БЛС обсъдиха Националната здравна стратегия. Ако стигнат до общи предложения за промени в проекта, депутатите от СДС ще ги защитават в Комисията по здравеопазване и в пленарна зала. В новата стратегия няма нито едно число, което да говори за пари и финансиране. Има само признание, че системата е крайно недофинансирана.

Записано е поетапно увеличение на средствата, но с колко, до кога и как - не е ясно, каза д-р Ваньо Шарков, депутат от ОДС. Освен това, в новата национална здравна стратегия не е обърнато внимание на доболничната помощ, допълни д-р Хинов. На конференцията беше изразено мнение, че здравната стратегия е лошо написана и не бива да се приема в този вид. Тя се базира на данни за демографското състояние на населението от 2006 г., не е съгласувана с практикуващи, както и със съществуващите пациентски стратегии.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини