Нови тип плоски екрани конкурират OLED

Японският гигант Sony обяви планове да пусне на пазара плоски FED панели, които са алтернатива на многообещаващите OLED.

Новият тип дисплей е разработен от компанията Field Emission Technologies Inc. (FE Technologies), в която Sony има дял от 37%.
Екраните с електростатична емисия (FED) бяха представени за първи път преди една година, а с производството им ще се заеме заводът за плазмени дисплеи на Pioneer.

FED панелите се очакват на пазара през 2009 година. Те имат предимството да бъдат по-тънки от стандартните течнокристални екрани, а освен това консумират и по-малко електроенергия.
В основата на FED технологията са заложени принципите на работа на електронно-лъчевите тръби (CRT). Оттук идва и наименованието FED панели, известни още като "тънки CRT". За разлика от електронно-лъчевите тръби, при FED фосфорното покритие на панелите излъчва светлина под въздействието на милиони малки източници на електрони, което прави възможни тънките дисплеи.
Освен това FED, както OLED екраните, не изискват допълнително осветяване. FED осигурява високи яркост и контраст, както и възможност за създаване на дисплеи с по-големи размери, което е трудно постижимо с OLED технологията.

FED панелите ще се използват и за производство на телевизори, освен на компютърни монитори.
Следващата година ще започне производството на 17-инчови FED панели, като плановете предвиждат пускане на 40 и 50-инчови модели. Очаква се Sony да предлага както FED, така и OLED екрани с нейната марка.


Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини