Какво има в поделение 18 250

Поделение 18 250 в Челопечене е Разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната, цитирани от БТА.

Поделението е подчинено на бригада "Логистика" - ГЩ и към момента е в процес на ликвидация. Досега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма "Моба", информират от МО. В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО.

Към момента в поделението се съхраняват - стрелкови боеприпаси - 96 тона, ръчни гранати - 52 тона, изстрели за гранатомет ПГ - 7 - 210 тона, 23 мм изстрели - 75 тона, 76,2 мм изстрели - 48 тона, 85 мм изстрели - 252 тона, 100 мм изстрели - 21 тона, 115 мм изстрели - 17 тона, 122 мм изстрели - 83 тона, 125 мм изстрели - 94 тона, 152 мм изстрели - 211 тона, реактивни дълбочинни бомби - 20 тона, бойни заряди - 23 тона, взриватели - 204 тона, пиротехнически средства - 68 тона, други взривни вещества - 20 тона. Общо 1494 тона, посочват от МО.

На мястото на инцидента е изпратен модул от 38-ми полк ЯХБЗ (Ядрена, химична и биологична защита)- Мусачево в състав: 4 броя машини за ядрена, химическа и бактериологична защита "Маяк", 4 броя авторазливни станции за специална обработка, една станция за ликвидиране на последствията и един дезинфекционно-душев автомобил, който е в готовност за действие в района на инцидента.

Група от Центъра за наблюдение и мониторинг на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка - Банкя е изпратена в района за обследване на създадената химическа обстановка. Групата разполага с високочувствителни прибори за откриване на токсични химически вещества, уточняват от МО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини