$250 за барел предсказа Газпром

Руският газов монопол Газпром прогнозира, че цените на петрола ще достигнат $250 за барел през 2009 г., съобщава Financial Times във водещата си новина.
Това предупреждение съвпадна по време със съобщението на Международната енергийна агенция, че рекордните цени на петрола ще доведат до намаляване на търсенето, което от своя страна ще балансира пазара на петрол. Консервативната МЕА досега не е отправяла толкова тревожни послания.

Предлагането на петрол не може да гарантира ръста на търсенето от Азия, това показа и скокът в цените от миналата седмица. Само за 36 часа цената на петрола се повиши с $16.24 до рекордните засега $139.12 за барел в петък.

В момента суровият петрол марка WTI доставка 8 юли струва $137.31 за барел, повишение 2.20% за деня, след като в началото на вторничната сесия петролът струваше около $134 за барел.

На презентация в Дювил Алексей Миллер е казал: „Днес потвърждаваме за много голяма промяна при въглеводородите, нивото е много високо и мислим, че цената на петрола ще достигне 250 долара за барел". Срокът 2009 г. е конкретизиран от говорител на Газпром.

Тези прогнози са значително по-високи от тези на пазарните анализатори, които виждат цени на петрола между $100 и $200 за барел през 2009 г.

В ежемесечния си доклад за петролния пазар МЕА твърди, че ръстът на предлагането досега през годината е бил незначителен и е нужно да се ограничи („задуши") търсенето, за да се балансира пазара. В доклада се казва още: „Ненормално високите цени до голяма степен се обясняват с фундаментите".

МЕА изненада пазара с рязко намалена прогноза за предлагането на петрол извън страните от ОПЕК, представяйки по този начин световната икономика по-зависима от решенията на картела. Рекордните цени на петрола според МЕА ще доведат до по-малък от очакваното ръст на търсенето на петрол, 800 хил. барела дневно за 2008 година. Другите фактори са икономическото забавяне в САЩ и премахване на правителствените субсидии в някои азиатски държави.

В сектори като въздухоплаване се наблюдават първите знаци за разрушаване на търсенето, казали са още от МЕА.

Намаляването на ръста на търсенето се затъмнява от сериозен спад на предлаганите обеми. Увеличението на предлагането, което идва извън ОПЕК, ще е само 455 хил. барела дневно, 72% от което увеличение се дължи на биогорива. Според МЕА, ОПЕК продължава да доминира в увеличението на предлагането на петрол. През май дневните доставки от ОЕК възлизат на 32.3 млн. барела, което е с 400 хил. барела дневно повече, отколкото през април. Доставките от Ирак бележат връх от шест години и половина и възлизат на 2.5 млн. барела дневно.

Газпром има намерение да формира 15% от общата си продукция от петрол до 2012 г., сега дейността му е предимно в природния газ. Тази година от компанията са предвидени инвестиции в размер $30 млрд., посочил е Миллер.

Относно спекулациите за принудително изкупуване на TNK-BP от Газпром, главата на „Газпром експорт" Александр Медведев е заявил, че компанията може да обмисли участие в TNK-BP само ако вътрешния конфликт между водещите акционери на руско британския джойнт венчър бъдат разрешени.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини