Сринаха се цените на акциите на Уолстрийт

Водещите индекси на фондовия пазар в САЩ се сринаха с около 3% в петък (6 юни), водени най-вече от новото рязко поскъпване на долара, съобщават осведомителните агенции.

Индексът "Дау Джоунс" (Dow Jones Industrial Average) на 30-те водещи компании на борсата изгуби близо 400 пункта, като при края на официалната търговия бе 12 209 - 3,13% по-малко спрямо предходния ден. Друг индекс - S&P 500, смятан за по-добър пазарен барометър, се смъкна с 43 пункта до 1360,68, а високотехнологичният NASDAQ отбеляза спад от 75 пункта до 2474.

Доверието на инвеститорите бе сериозно разклатено от данните за рязък ръст на безработицата в САЩ и от рекордното в историята поскъпване на петрола с над 10 долара за барел, до повече от 139 долара.

Сутринта на 6 юни във Вашингтон бе съобщено, че безработицата в САЩ се е покачила от 5% на 5,5% през май - най-високият скок на този показател за последните две десетилетия.

Акциите на фирмите за финансови услуги и авиокомпаниите бяха сред най-губещите на търговската сесия в петък. При "Юнайтед Еърлайнс" спадът в стойността на ценните книги бе близо 15%, а при "Нортуест Еърлайнс", "Континентал Еърлайнс" и при най-големия в света авиопревозвач - "Американ Еърлайнс" - почти 9 на сто.

Лошите новини от отвъд Атлантика незабавно повлияха и на настроението на инвеститорите в Европа. В Лондон, FTSE 100 спадна с 1,48%, DAX във Франкфурт с 1,99%, а парижкият CAC 40 с 2,28 на сто.

"В петък Уолстрийт понесе най-тежката си загуба за последните два месеца, наказан от рекордното поскъпване на долара и данните за безработицата", пише вестник "Ню Йорк Таймс" на 7 юни. Изданието цитира анализатори, според които, в момента пазарът се изправя лице в лице с най-сериозните си страхове.

Фондовият пазар в САЩ навлезе в "бурни води" през последните две седмици след период на относително спокойствие. Спадът в петък бе повторение на трицифрените сривове от февруари и март, когато борсата бе разтърсена от опасността от фалит, надвиснала над инвестиционната банка "Беар Стърнс".

Последният толкова сериозен спад на индекса "Дау Джоунс" бе регистриран още при първите новини за криза в пазара на ипотечни кредити в САЩ през февруари 2007 г., припомня вестникът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини