Инцидент в словенски АЕЦ изправи Европа на нокти

Инцидент в охладителната система на атомната централа в Кръшко, която се намира в Югоизточна Словения, изправи цяла Европа на нокти.

Положението вече е под контрол, информират словенските власти. Реакторът на ядрената електроцентрала е напълно спрян, изтичането е овладяно, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Феран Тараделяс, говорител на комисаря по енергетиката, съобщи пред БТА, че засега няма какво ново да се добави около случая. Според последните съобщения на словенските власти реакторът на централата е бил напълно спрян в 19.30 местно време.

Сравнително слабият теч е станал в рамките на вътрешността на централата. Словенските власти са потвърдили, че не е имало радиоактивно изтичане в атмосферата.

Положението може да се смята напълно под контрол, информира Европейската комисия, която отбелязва, че е информирала незабавно страните членки на Европейския съюз.

Всички страни членки на ЕС са задължени да информират незабавно Европейската комисия и всички евентуално засегнати държави да вземат мерки срещу последици от радиологичен или ядрен инцидент.

В тази връзка Австрия поиска обяснения от Словения, която според нея не е подала адекватна информация за истинския характер за инцидента в АЕЦ Кръшко, предаде Франс прес.

Австрийският министър на околната среда Йозеф Прьол заяви, че словенските власти първоначално не са съобщили за реален проблем, а са подали информация за "упражнение".

Той отбеляза, че ще постави въпроса на следващия Съвет на министрите на ЕС в Люксембург.

Френската служба за ядрена безопасност заяви, че е установила контакт със своите словенски колеги след инцидента в Кръшко, които са ги уверили, че течът на охладителната течност е овладян в рамките на централата и няма изтичане в околната среда.

За ремонта на аварията ще са необходими няколко дена. Германското правителство, което мобилизира специализираните си служби за разследване на инцидента, съобщи, че очевидно няма радиактивно изтичане.

Според данни на Франс прес не е регистрирана радиоактивност в Австрия и Хърватия, където измерванията продължават.

Кметът на Кръшко заяви, че директорът на централата му е съобщил, че става въпрос за дребна техническа грешка, но управата е решила да следва процедурата в подобни случаи и да спре реактора, предаде Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че в момента събира информация за случая. Природозащитната организация "Грийнпийс" обяви случая за предупреждение към всички онези, които планират да строят нови реактори, и призова за отказ от ядрената енергия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини