Петков се отказа от имунитета си

Бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Румен Петков се отказа от депутатския си имунитет във връзка с искане на прокуратурата, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Пред журналисти Румен Петков посочи, че за това негово решение има три мотива. Най-важният от тях е, че не е огласявал името на секретен сътрудник.

Искането на прокуратурата е въз основа на проверките на Софийска градска прокуратура и е свързано с "осветяването" на Алексей Петров като агент на ДАНС.

Главният прокурор Борис Велчев изпрати в четвъртък до Народното събрание искане за сваляне на имунитета на бившия МВР-министър Румен Петков.

Държавното обвинение разполага с данни, че в качеството си на политически ръководител на вътрешното ведомство, той е разгласил по непредпазливост информация, представляваща държавна тайна.

Това касае осветляването на бизнесмена Алексей Петров като кадрови офицер от секретните служби.

Ако тезата бъде доказана в съд, настоящият червен депутат може да получи затвор до 2 години или пробация.

По информация на Mediapool искането за имунитета е секретно. Причината е приложеният по случая доклад на Държавна агенция "Национална сигурност".

Източници на Mediapool от градска прокуратура заявиха, че има събрани неопровержими доказателства за вината на Петков по този случай.

В същото време продължава разследването и по другите казуси, около които се завъртя името на бившия вътрешен министър. Той бе осветен от депутати като герой от разработка за контрабанда с прозвището "Запалката".

Скандалите, свързани с вътрешното министерство предизвикаха много остри реакции в Европейската комисия, която настоя за спешни мерки за борба с корупцията и организираната престъпност в България.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини