Фобос отблизо

Космическият апарат "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА прелетя край луната Фобос и я засне отблизо - от около 5800 км, съобщи "Ню сайънтист".

Снимките са направени с най-мощната камера, изпращана до чужда планета - камерата HiRISE.

Тя е използвала три различни вълни на видимата и инфрачервената светлина. Тяхната комбинация разкрива спътника в триизмерен формат.

Фобос е с диаметър само 22 км и прилича на буца, защото слабата гравитация не е била достатъчна, за да стане сферичен.

Спътникът наподобява някои астероиди и е възможно да е бил такъв преди да бъде уловен от Марс. На повърхността на Фобос се набива на очи голям кратер, наречен Стикли.

Той е с диаметър 9 км - около 40 процента от диаметъра на самия спътник. Кратерът се е образувал от удар, който за малко да разбие самата луна на парчета.

Материалът около ръбовете е по-син, отколкото останалата повърхност. това означава, че е по-млад. От кратера излизат бразди.

Според някои специалисти те са образувани едновременно със самия кратер, а според други - от по-късни удари на космически скали.

Цялата повърхност на Фобос е осеяна с по-малки кратери. През 2009 г. Русия ще изпрати на Фобос роботизиран апарат, който трябва да вземе проба от повърхността и да я върне на земята.

Заради малката гравитация на Фобос някои специалисти предлагат първо там да бъде изпратен пилотиран кораб, а не на Марс. Слабото притегляне ще улесни кацането и отлитането.

Ако на Фобос бъде създадена земна база, тя ще е временна. Луната се доближава към Марс със скорост 1,8 км на век.

След около 50 млн. години Фобос или ще се блъсне в Марс, или ще бъде раздробен от гравитацията на планетата. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини