Прогнозират фалити на агенции за имоти в ЕС

Тази година е възможно множество агенции за недвижими имоти в Европа да бъдат принудени да затворят врати или да съкратят мрежите си, прогнозира Бернар Кадо, президент на най-голямата агенция във Франция ORPI.

Той дава за пример Испания, която според него е поставила начало на тенденцията ­ половината от всички офиси за имоти в страната са били затворени през 2007 г. поради свръхпредлагането на жилища и охлаждането на пазара, пише в. "Монитор".

Кадо уточнява, че най-засегнати ще бъдат тези, които не са се отличавали с особен професионализъм в работата си до момента.

На това мнение е и Анри Бюзи-Казо, вицепрезидент на агенцията Tagerim, според когото голяма част от работещите в сектора "все още живеят с фантазиите от отминалите славни години за имотите". Тези времена обаче са отминали и засилената конкуренция и забавящият се пазар ще отсеят някои играчи.

"В този бизнес в момента има хора, които изобщо нямат място в него", казва от своя страна Жан Лавопо, изпълнителен директор за Франция на мрежата от агенции ERA.

Купувачите днес са много по-внимателни, познават пазара по-добре, защото разнообразието от сайтове за имоти ги улеснява значително при сравняването на цените. Това се отразява в удължаване на времето за сключване на сделка и преговорите за нея.

Посредниците пък се налага да бъдат по-активни, технически грамотни, адекватни на променящата се среда и работещи професионално, допълва Бернар Кадо.

Шефовете на големите агенции са единодушни, че на пазара в Европа ще останат само "добрите играчи", тези, които полагат усилия и отделят нужното внимание на нуждите на клиента, включително и за дребни на пръв поглед неща.

Дава се за пример наличието на детски кът в офиса на агенцията за имоти, където родителите могат да оставят детето си, докато се консултират със служител от фирмата, или пък приключването на успешна сделка с отварянето на бутилка шампанско.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини