Така навремето...

Заклеймиха филма "Баклава". Не само го заклеймиха, а и прокурорска проверка му назначиха, и досъдебно производство му започнаха.

Самият филм не го били гледали, и ние изобщо не сме го гледали, но органите на властта, които видели рекламното му клипче единствено, вдигнаха шум и го оплюха по всичките вестници, радиа и телевизии.

Така навремето заклеймяваха и преследваха западното упадъчно изкуство, без те да са го виждали и на нас да са ни позволили да го виждаме изобщо.

Назначиха комисаря Петров за главен секретар на МВР. Това, че някой го бил обвинил за връзки с наркотрафиканти, че публично му извадил кирливи ризи, няма никакво значение. Той се оказа напълно наш човек, човек на министъра Петков, човек на партията на министъра Петков, дори човек на старите другари от партията и ресторант "Монтерей".

Така навремето нашите хора, партийните функционери, като направеха някой гаф, ги наказваха чрез повишение и преместване на друга отговорна работа.

Страната потъна в снежно бедствие. Не е ясно дали трябваше да стане бедствие от един снеговалеж през януари, но се случи. Като има бедствие, значи трябвало е да се преборят с него отговорните за това лица.

Най-отговорното лице обаче се оказа в полагаем отпуск по време на бедствието. И местопребиваването на отговорната министърка по време на полагаемия отпуск се оказа по-голяма загадка от това как един сняг стана на бедствие. Всички питаха къде е министърката, но никой не благоволи да им отговори.

Така навремето никой простосмъртен не можеше и не трябваше да знае къде почиват висшите партийни и правителствени ръководители.

Министерството на Масларова щяло да поеме (с парите на данъкоплатците) лихвите по жилищните кредити на млади семейства, които родят второ дете. С което се очаква бум на строителството и купуването на апартаменти. При всяко положение без особен резултат за решаване на демографските проблеми.

Така навремето, когато нямаше още кредити, разрешаваха на млади семейства да работят шест месеца в строителството, срещу което получаваха с предимство панелен апартамент, а в резултат на това или на нещо друго раждаемостта намаляваше непрекъснато.

Районната инспекция по опазване на околната среда измерила 210 микрограма на кубически метър прах и мръсотии във въздуха в София при нормални стойности от 50 микрограма. Причината била в неизмитите улици на столицата и в замърсяванията от "Кремиковци".

Вярно е, че немиенето на софийските улици е ново, демократично явление, резултат от наместването на мафията в концесията за чистене на града.

Но в замяна на това пък, според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, другият основен замърсител, металургичният комбинат край София, не можел току-така да се спре, защото бил много важен за износа, за БДЖ и за заетостта в столицата.

Нищо, че има приети европейски екологични закони и нормативи. "Кремиковци" пак си бълва цветни пушеци и те се стелят над Софийското поле.

Така навремето се гордеехме със същата тази рожба на българо-съветската дружба и гледахме по кинопрегледите леярите как се усмихват сред океана от искри, а пушеците междувременно ни тровеха трайно и необратимо.

Тия дни започват културни прояви, предшестващи посещението на президента на Русия Путин у нас. Йосиф Кобзон щял лично да пее в НДК. Във военно-историческия музей откриват изложба на бойната дружба. Цялата 2008 г. щяла да бъде "Годината на Русия в България". Владимир Путин щял да подпише куп договори за новата руска ядрена централа у нас, за новите руски газопроводи и нефтопроводи у нас...

Така навремето чакахме Никита Сергеевич Хрушчов (Леонид Илич Брежнев, Михаил Сергеевич Горбачов) да ни донесе челния съветски опит, а ние в отплата за братската дружба да им се предложим за шестнадесета република.

Националният осигурителен институт обмислял възможността всички да получават еднакви болнични, независимо от заплатата. Така това, оказало се особено трудно за чиновниците, административно действие щяло да се опрости и ускори.

Очакваме скоро след това да предложат всички да започнат да получават еднакви заплати, с което счетоводството и събирането на данъци и осигуровки навред в републиката ще се превърне в песен.

Така навремето всички започвахме със 110 лева заплата като млади специалисти (плюс петте лева на Тошо), а после си знаехме след колко години ще ни вдигнат заплатите на 125 лева, после на 135 и така нататък...

Така навремето гледахме "Робинята Изаура", както сега гледаме "Островът на изкушението". Така навремето чакахме само новите приключения в сериали като "Четиримата танкисти и кучето" и "Болница на края на града", както сега чакаме да разберем кой печели "Сървайвър" и "Биг брадър".

Така навремето бързо загубвахме интерес към новините от партийни и правителствени заседания и директното предаване на поредния партиен конгрес, както днес с презрение и безразличие прескачаме директните предавания на парламентарния контрол и репортажите от заседанията на Министерския съвет.

Така навремето...

А после всичко се разпадна и трябваше да започваме наново.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини