Под маската на липса на средства община Перник лишава от грижи деца със специфични нужди

Пореден протест!  Пред Общината на Перник! На майки! С надеждата да бъдат чути от местните управници, от г-жа кметицата ни, която е лекар и би трябвало да е най-чувствителна към болката им!  Отчаяна стъпка на жени в безнадежност и безизходица, оставени на произвола на съдбата, отглеждащи деца със специфични нужди! Протест заради приключил в края на февруари проект за  право на „ЛИЧЕН АСИСТЕНТ” - единствен доход, на който разчитат, за да се грижат за своите  невидими от управниците ни и неизоставени на държавните „грижи” деца !  Майки, заслужаващи поклон, а не пренебрежение и отхвърляне от хората на властта!

Но това да  и е кусура на Община Перник ...

Един след друг затварят врати Центровете за подкрепа на деца в нужда, създадени по европейски проекти. Центрове, свързани с грижата за онези, неравностойните, беззащитните , дето  по „високите етажи” се бият в гърдите, че уж са им първа грижа и приоритет.

Какво лицемерие, господа управници !

А все сте ни едни такива...хуманитарни – депутати - зъболекар и психолог; кмет и областен управител - лекари, общински съветници - лекари...

Близо година пустее и не  функционира Центъра в кв. Тева по проект „Във фокус семейството”  в  напълно оборудвана и обзаведена сграда. Общината отказва да поеме и  продължи проекта. Наливали  се там едни пари в продължение на години, печелили се избори с празни обещания, назначили  се  специалисти, идвали  деца и накрая – НУЛА ! Край ! „Във фокус семейството” приключи! Чисто нова и обзаведена сграда призрачно пустее, парите за нея са хвърлени на вятъра, а в Общината  се фокусираха  върху назначаването на нова администрация и безобразно  високите си заплати !

В края  на ноември спря да работи още един център по проект - ,,Комплекс за социални услуги ,,Посока семейството”- в кв. Варош. Пред погледите на смаяните родители  хлопна  врати  поредният  напълно оборудван за нуждите на децата Център. Общината ПАК няма пари за  „Посока семейството”,  но   посоката  към увеличаване обема на общинската администрация  и безсрамно високите и заплати е твърда и неотклонна .

Екипите от специалисти  по проектите останаха без работа,  децата са  лишени от качествена и БЕЗПЛАТНА услуга, а родителите, които безусловно  вярваха на специалистите, които виждаха резултатите  и  идваха редовно,  са поставени в положение на безизходица ! Оставени без надежда услугата да продължи!

Какво следва, г-да управляващи? Може би наред са специалистите, работещи години в детските градини? Ще лишите ли нуждаещи се деца  от така необходимата им услуга за сметка на още по-безумно от вашите заплати раздута администрация в детските градини? Администрация с дублиращи се функции, състояща се предимно от ваши хора, назначавани под натиск в продължение на години - все бивши и бъдещи електорални единици !

Но както казва Остап Бендер -   "Проблемът за спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се." 

Г-жо Кмет, г-да управници ! Застанете с лицата си пред родителите на нуждаещите се деца , погледнете ги в очите и  им кажете какво да правят. Знаете ли как се обяснява  на всеки родител, че помощта и подкрепата за детето им приключват? Ако знаехте, нямаше да се стигне до тук .  Кажете им  къде да търсят алтернатива? В ресурсният център, където се чака ред по 10 месеца ли? В София ли? В сферата на частните услуги ли?  Или отново ще мълчите, както мълчахте и по времето на цялата Ви предизборна кампания ?

На фона на непрестанно нарастващия брой деца със специфични нужди, вие безскрупулно СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ да затваряте Центрове за подкрепа, съкращавате доказани специалисти! Или И тези нередности са част от "проекта" ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ, г-жо Кмет?

Как и от къде, г-жо Кмет, мислите да намерите пари за обещаната пред „Господари на ефира”  велоалея? Как и от къде, г-жо Кмет,  намирате пари да плащате нечуваните за страната ни високи заплати на общинските съветници, след като Общината ни е толкова зле финансово  и няма пари за деца в нужда? Всички ние не сме против изграждането на велоалея в Перник, но ако поставим на една везна велоалеята и децата в нужда - кое от двете ще изберете? Ще отговорите ли на въпросите? Или трябва  да Ви попитат отново  „Господарите...” ?

  Подредете си приоритетите , г-жо Кмет. Вие сте лекар! Обърнете взора си най- напред към най- беззащитните, най- безпомощните , към децата в нужда !  Пък дано видим и ние тогава някакъв ВИДИМ РЕЗУЛТАТ от дейността ви!

Филаделфия Милкова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини