10 души имали предварително теста за матурите

Зам.-министър Ваня Кастрева се усъмни в учители, родители и деца, но не и в МОН, за теча на информация.

10 души са имали достъп до теста на матурата по литература, обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред Нова тв.

Те са били тя, министърът на образованието проф. Тодор Танев, двама служители на МВР и още "пет-шест човека от МОН". Кастрева не уточни имената им.

Тя заяви, че от тези хора не е изтекла информация.

В същото време, дни преди изпита верните отговори от теста за матурата се търгуваха и се изпращаха на посочения от купувача телефонен номер като SMS по време на самия изпит. Вечерта преди матурата потребител с име "Пейо Яворов" пък написа във Фейсбук: "Дано сте ме научили добре". На матурата се падна именно Пейо Яворов.

Въпреки че търговията с изпитните задачи се вършеше преди деня на изпита, Кастрева хвърли съмнение върху честността на директори, учители и квестори, които получават теста в деня на изпита. Изпитният вариант генерира в 5:30 ч. сутринта същия ден и се изпраща до училищата, които в 8 ч. получават код, с който да го отворят, за да го размножат за съответния брой ученици, които се явяват на зрелостния изпит в училището.

"Министерството не продава матури. Министерството дарява своите знания на учениците. Изключвам възможността от МОН да е изтекла информация. Взети са много строги мерки за сигурност. Създващите задачите нямат нищо общо с другите комисии. Те са изключителни професионалисти. Те са винаги в светлината на прожектора", заяви Кастрева тази сутрин.

"680 училища са провеждали ДЗИ, от там може да изтече информация, за съжаление", каза още тя. Вариантът се качва на компютри и се размножава хиляди пъти. Оттук нататък в цялата процедура по наблюдение на изпита са ангажирани 10 000 човека, каза Кастрева.

Тя обвини и децата, които "ходят с пищови в тоалетните", и родителите им: "Бих искала да кажа и на родителите, които стимулират това у децата си: Когато си купиш измама, получаваш недоверие. Какво си купуваш, какво даваш на детето си?".

Тя уточни, че за преписване са анулирани работите на 34 зрелостници. Че е наказан един квестор, излязъл да говори по телефона в коридора, с което е нарушил забраната за ползване на мобилна техника по време на изпита. Друго нарушение е имало, когато външни лица влезли в професионалната гимназия в Ихтиман.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  ??
  ????
  3 0
  18:54, 22 май 2015
  Една тайна като се знае от двама човека , тя вече не е тайна.
  Те се събрали 10 човека и сега се питат от къде? Всеки случай не е от чистачката Пена дето пък изобщо няма достъп до там!
  Не разбрахте ли ,че тези матури са пълна глупост!!! Пълно унищожиние на нашите деца!!! Ама то пък вярно така е заложено в планът Ран Ът! Тотално унищожение на българския народ.С възрастните за сега се справят добре.Сега погват децата.
  Дето грешни пари се похарчиха за наблюдателни техники - ама то България има още много пари ,но за глупости.

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини