Темата за аборта раздели ЕС

Държавите от Европейския съюз (ЕС) се оказаха в сложна ситуация на противоречие в опитите да постигнат прогрес при една от Целите за развитие на хилядолетието на ООН – намаляването на смъртността по майчинство. Според статистиката на Европейската комисия (ЕК), нелегалните аборти са причина за 16% от смъртността при майките в развиващите се страни (или 47 000 жени годишно).

Разрешаването на проблема обаче се оказа трудна задача заради деликатните въпроси, свързани със законността на абортите както в самите развиващи се държави, така и в държавите донори.

Разделението между държавите членки в ЕС по отношение на сексуалните и репродуктивни права сериозно затруднява изготвянето на единна позиция по въпроса на европейско ниво.  

 "Проблемът е, че сексуалните и репродуктивни права засягат чувствителните теми за аборта и контрацепцията", заявява дипломат от Париж, след като Франция се ангажира със задачата да изготви общоевропейското становище по въпроса, преди провеждането на следващата среща на Съвета по външни въпроси на 26 май.

Мнозинството от държавите членки на ЕС подкрепят мерките за защита на сексуалните и репродуктивни права (включително Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Гърция, Холандия, скандинавските страни и др.). Малцинството обаче силно се противопоставя на подобна стратегия. Най-агресивните противници са Унгария и Малта, подкрепени от Полша, Испания и Ирландия.

В Малта абортите са все още нелегални и дори криминализирани.

Различията в мненията може да се окаже пагубно по въпроса, защото в областта на политиките, засягащи външната дейност на ЕС в развиващи се страни, Съветът на ЕС трябва да взима решения единодушно.

"За Малта, насърчаването на зачитането на сексуалните и репродуктивни права в политиката за развитие на трети страни би било равностойно на признаване на абортите за легални", коментира източник на Евроактив. Това е отстъпка, която страната не желае да направи, въпреки натиска от страна на европейските ѝ партньори.

Някои страни, като например Ирландия, са съгласни да отворят темата по отношение на развиващите се страни, дори това да влиза в конфликт с вътрешната им политика.

Като част от глобалния дневен ред за подпомагане на развиващите се страни, темата за сексуалните и репродуктивни права се сблъсква с още по-сериозни предизвикателства в рамките на Организацията на обединените нации (ООН). Държави като Саудитска Арабия и Ватикана умишлено блокират прогреса по дебатите.

Според източници на Евроактив, Франция подготвя писмо, в което призовава темата за абортите да бъде отворена за преговори на европейско ниво. Инициативата вече е спечелила подкрепата на Белгия и Швеция, като Париж разчита да събере повече подписи от държавите членки.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини