Племе от джунглата щурмува село в Перу

Индианско племе, което живее в пълна изолация в Амазонската джунгла, щурмува с лъкове и копия малкото перуанско село Шипетиари в югоизточния район Ману, предаде Би Би Си. При неочакваната атака загина 20-годишен младеж, прободен смъртоносно със стрела в гърдите.

 Властите в района засега не могат да обяснят причините за нападението.

 Племето маско пиро, съществуването на което става известно на света едва през 2008 г., напуска изолираните си обитания за трети път тази година, но до момента никога не е атакувало местните жители.

Правителството в Лима забранява всякакъв контакт с неговите членове - вероятно около 600, тъй като те нямат имунитет към много от съвременните болести и бактерии. И най-безобидният вирус може да покоси цялата общност.

 Възможно е незаконната сеч в джунглата, стигнала до техните територии, да е предизвикала агресията им, отбелязва Би Би Си. Според специалисти индианците все по-често са принудени да търсят храна извън горите.

 Перуанските власти изпращат в Ману антрополози, които да се опитат да посредничат между маско пиро и местните селяни. Не е ясно обаче как точно ще стане това, тъй като езикът на племето е напълно неразбираем за хората.

 Проблемът с племената, които нямат пряк контакт с цивилизацията, отскоро е наболял в Перу и заради т.нар. човешки сафарита. Организации за защита на правата на индианците обвиняват туроператори, че организират специални походи в местообитанията на диваците, които служат като атракция за привличане на повече клиенти.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини