Вежди Рашидов се оплака от малкия бюджет за култура

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред Нова тв, че с тракийската изложба в Лувъра сме влезли в "световната история" и вече сме "равни с равните".
„Факт е, че се случи нещо много хубаво, не знам дали друг път ще се случи - една малка страна като нашата да отиде със самостоятелна експозиция в музея „Лувър”, заяви Рашидов.

Попитан, какво следва от тази изложба за Министерството на културата, Вежди Рашидов заяви, че не следва нищо.

„Отново малък бюджет, мъки, а през второто полугодие ще имаме проблеми и не знам как ще разплатя заплатите на някои театри. Ще ходя да се моля за средства. Проблемът е, че има малък бюджет за култура. Не може да направим реформа”, обясни министърът на културата, но допълни, че българската култура е на много добро ниво. 

Той подчерта, че изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” струва около 250 000 лв или 4 пъти по-малко от кампанията за логото на България.

Министър Рашидов представи в студиото каталога, който музеят „Лувър” е издал за тракийските съкровища в тираж над 1500 броя и уточни, че ще бъдат издавани още. 

„Не знам защо културата винаги е в задния двор на правителството. Тя е огледалото и лицето на българската държава. Премиерът Бойко Борисов е човекът, който ми даде гаранция за тази изложба. Имах нужда от държавни гаранции, тъй като тракийските ни съкровища са ценни експонати”, съобщи Рашидов. 

Той допълни още, че е срещнал подкрепа и от министъра на финансите Владислав Горанов. 

„По-важното за България е какво ни донесе изложбата на тракийските съкровища в музея „Лувър”, каза министърът. Той посочи, че до вчера в много световни медии е имало материали за изложбата на тракийските съкровища. 

В събота министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че държавата очаква ръст на туристите у нас с 5% заради високата посещаемост на българската изложба в Лувъра. 

Тя допълни, че Франция е най-големият генериращ пазар туристи в света.

Изложбата бе открита на 14 април в Лувъра. 

Преди дни премиерът Бойко Борисов изтъкна, че изложба в Лувъра е била мечтата на Людмила Живкова.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини