Москов отрече да има лимити за родилките

Нито родилките, нито онкоболните, нито който и да е пациент няма да пострада. Ако това го е казал лекар, това трябва да доведе до сериозни санкции, защото такова нещо няма. Бюджетът на Касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнес плана на определена болница”. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов относно информацията за въвеждане на лимити за раждане. Запитан дали е вярно дали има 22 болници без пациенти, той отвърна: „Има много болници без пациенти, има много болници, в които минаваха мъртви души. Решението е въвеждането на електронната здравна карта и цялостната електронна система”.

 Относно скрининговите изследвания за хепатит, които се били обещани на Христо Гешов, известен като лицето на борбата с хепатита в България, министър Москов заяви: „Съжалявам наистина, аз сгреших. Под медиен натиск, аз се подведох и легитимирах този човек. Съжалявам, защото подобни хора с подобни действия опетняват името на организации, които истински се занимават със защитата на правата на пациентите. Лично зам.-министър бе отделен да се занимава с идеите му. На два пъти беше осигуряван мобилен екип за такива изследвания, но не се случи, защото въпросното лице не можа да събере хора, които да бъдат изследвани. Съжалявам, че се подведох. Такива хора създават лошо име на всяка пациентска организация”.

Относно доставката на масово използвания инсулин, д-р Петър Москов обясни: „Това е обективен проблем. Тези хора минават на заместваща терапия, на други видове инсулин”.

 По повод липсата на Ривотрил на пазара в България, министър Москов заяви: „Изпълено е. Има изпълнен генеричен Ривотрил. Преди година и половина фирмата обяви, че спира производството за България. Има терапевтична схема, която замества лечението с Ривотрил. Генеричен Ривотри ще има в българската аптечна мрежа”. И добави, че в България от дълги години нямало лекарствена политика.

Запитан дали ще има листи на чакащите в болниците, здравният министър обясни: „Не става въпрос за спестяване, а за рационално използване на средствата. Тази година Касата ще може да прави подбор с кои лечебни заведения да сключва договор”.

Той обяви, че има фрапиращи нарушения в някои от болниците в страната:

„В една болница в Лом има приети повече хора в състояние на кома, отколкото в София и цялата Софийска област. Това са стотици хора. Те лежат в реанимация и им бива плащан престой на ден, а това е скъпо”, даде за пример здравният министър.

Москов похвали директора на ВМА.

„Впечатлен съм от начина, по който един добър мениджмънт може да промени финансовите характеристики на една болница.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини