Президентът на Лувъра – гид на премиера Борисов

Лично президентът на Лувъра Жак-Люк Мартинез стана гид на премиера Бойко Борисов при официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе” във вторник вечерта в Париж. Най-добрият френски изкуствовед разведе министър-председателя из четирите зали на българската експозиция, като специално му обръщаше внимание върху факти от разцвета на Първото и Второто одриско царство, воинските доспехи, изящните царски златни лаврови венци и ювелирните съдове за пиене на вино от Панагюрското съкровище. Интересът към изложбата е изключителен – Москва, Лондон, Мароко, Хърватска вече са изразили желание за гастрол на уникалната българска експозиция. „Стигнахме до върха на световната култура. Те притежават шедьоври и ние притежаваме шедьоври, те имат Мона Лиза, ние пък имаме Севт III и трябва да се гордеем с това, да имаме повече самочувствие, да разберем, че сме равни с равните, че ни приемат като велика държава”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Силви Вартан, дипломати и представители на френския културен елит. „Вежди вдигна много високо летвата”, не се стърпя да го похвали премиера видимо доволен от бляскавата премиера и от нескритите възторзи на французите. „Виждате как ни посрещат хората сега, помните как посрещаха Орешарски – в смисъл не го посрещнаха”, обърна внимание Борисов на българските журналисти и допълни: България се връща там, където й е мястото, а светът й демонстрира своето уважение. 


И президентът Оланд и бившия президент Саркози, и министърът-председателят Валс подчертаха колко е важна България за Европа, колко добър партньор е тя сега. 

По-късно пред „Преса” премиера даде висока оценка за разговора си с френския президент Оланд. Срещата която беше планувана за 30 минути, продължила повече от час. На нея Борисов втвърдил тона, подчертавайки че България като лоялен член на ЕС и „просто защото сме дисциплинирани”, изпълни заръките на Брюксел по отношение на проекта 

„Южен поток” и днес търпи санкции от руската страна, без да има вина за това. Нещо повече Борисов заявил в прав текст на Оланд, че ако Брюксел не отчете негативите за България от тази европейска политика, има опасност в страната да се разраснат антиевропейските настроения за сметка на засилващото проруско лоби. „Ние не търсим конфронтация, а това което е изгодно. А газовият хъб във Варна е изгоден за всички”, подчерта Борисов. На въпрос на „Преса” – нима връзките на Оланд с Путин са по-силните от връзките на самия Борисов с руския президент след като търсим съдействието на Париж за разговор с Москва премиерът отговори: Тук не става въпрос за връзки и кой е по-близък. Но е факт, че „Южен поток” беше спрян от Европейския съюз. В Европейската комисия и в Съвета трябва да надделее разумът и да стане ясно, че колкото по-бързо тези санкции отпаднат, толкова по-добре ще е за Европа, за България и за самата Русия. За това ние слагаме на масата взаимноизгодно решение с газовия хъб и съм убеден, че с повече разум и ЕС и Русия ще разберат, че ние сме предлагали най-правилните решения”. 

Веднага след откриването на изложбата Борисов отлетя за София. На тръгване обяви, че е поканил Оланд в България „да открие една френска изложба в българския Лувър”. „Имаме си музеи, има с какво да ги пълним, трябва само да докараме заедно с произведенията на изкуството и инвеститорите”, заяви премиерът разписвайки се в книгата за гости на най-посещаваното в Париж място.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини