ГЕРБ се отказа прокурор да може да разваля сделки за 48 часа

 ГЕРБ оттегли предложението главният прокурор или негов заместник да може да спира финансови операции или сделки с имущество за срок от 48 часа.

Народното събрание обаче одобри на първо четене промени в Гражданския-процесуален кодекс, внесени от ГЕРБ, ПФ, ДПС и БДЦ, които разширяват правомощията на прокуратурата. Спешните изменения бяха направени, след като мажоритарният собственик на КТБ продаде за 1 евро няколко ключови компании.

Малко преди гласуването днес Цветан Цветанов обяви, че проектопромените в Наказателно-процесуалния кодекс НПК, с които главният прокурор щеше да може да разваля сделки до 48 часа, се оттеглят. Зам.-председателят на ГЕРБ уточни, че решението е взето след консултации със съвносителите.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че тези промени са били изготвени след среща с "прокурорите и службите".

Вчера обаче главният прокурор заяви, че не бил сигурен откъде идва инициатива за тези промени. Той подчерта, че одобрява такива правомощия, само в случаи на защита на националния интерес и ако има съдебен контрол. В предложението за 48-часов срок обаче такъв не се предвиждаше.

Промените предвиждат прокурорът да може да започне производства по граждански дела и да участва в тях в предвидените от закона случаи. Освен това да може да обжалва всеки подлежащ на обжалване съдебен акт, засягащ имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, макар и да не е участвал в производството, в което актът е постановен.

В гласуването участваха 151 народни представители, от които 119 бяха "за", 15 - "против", а 17 се въздържаха. От ГЕРБ 67 депутати подкрепиха промените, един се въздържа. От "БСП лява България" 12 бяха "за", трима бяха против, трима се въздържаха. От ДПС 14 депутати бяха "за". От РБ 10 бяха против, двама се въздържаха. От ПФ 12 депутати бяха "за". От БДЦ 8 бяха "за".
От "Атака" петима бяха "за", един - "против", а двама се въздържаха. От АБВ девет депутати гласуваха с "въздържал се".

Кънев: Само ние не сме зависими и популисти

След гласуването, съпредседателят на РБ Радан Кънев написа във Фейсбук, че прокуратурата няма нито капацитета, нито интегритета да изпълнява задълженията, които ѝ вменяват предложенията за промени в ГПК, приети днес на първо четене. За съжаление, единствено от РБ се обявихме против тези предложения, останалите групи се поддават или на зависимости, или на плосък популизъм, добави той.

"Слава Богу, колегите от ГЕРБ под наш натиск оттеглиха поне предложенията за изменения на НПК, предвиждащи главният прокурор да "спира сделки" без яснота нито за предпоставките за подобно спиране, нито за възможния контрол върху тези действия", заяви още лидерът на ДСБ

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини