Турски прокурор е взет за заложник в Истанбул (видео)

Въоръжени нападатели взеха за заложник прокурор в Истанбул и заплашиха да го убият. Спецчасти са обградили Съдебната палата в кв. „Чаглаян“, водят се преговори.

Прокурорът Мехмет Селим Кираз е водил разследването за смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който бе ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 година и почина след 269 дни в кома. 

Крайно лявата групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“ пое отговорност за отвличането и публикува снимка на обвинителя с опрян в главата пистолет. Групата обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието в убийството на момчето и иска полицаите, които са отговорни за смъртта на Беркин Елван, да си признаят вината в изявление пред телевизията. 
Похитителите искат още свързаните с инцидента полицаи да бъдат съдени от народен съд, а процесите срещу демонстрантите, участвали в протестите след раняването на Елван, да бъдат прекратени. 
Полицията е отцепила шестия етаж на Съдебната палата, където се намира офисът на прокурора Мехмет Селим Кираз. Водят се преговори с похитителите чрез посредник, избран от тях. 
Според турските медии нападателите са двама. Те са нахлули в офиса на прокурора в 12.30 ч. местно време. 

 

 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини