Климатолог: Циклонът "Антон" е забъркал микса от пролет и зима

Циклонът "Антон" е забъркал микса от пролет и зима през последната седмица. Това обясни пред bTV климатологът доц. Георги Рачев, като подчерта, че наименованието е дадено от немските му колеги, които, по думите му, "изглежда са гледали сутрешния блок".

През уикенда ще се спуска хладен въздух с няколко градуса по-нисък от тези в момента. Няма да има големи наводнение. Днес и утре в Южна България се очакват слаби валежи. Два циклона като еднояйчни близнаци - с име Гюнтер, няма да позволят топене на снеговете, което да доведе до наводнения, посочи Рачев.

Относително хладно ще е времето до края на седмицата от минус един сутрин до 8-10 градуса по обед, прогнозира климатологът.

Малка е вероятността да се образува висока вълна но не е изключено локални наводнения, които обаче ще бъдат свързани евентуално с валежите днес и утре, допълни той.

От понеделник дъждовете спират, но идва циклонът "Кейти" и ще се радваме на повече слънчево време в четвъртък и петък. Температурите ще стигат до 12 градуса. В момента температурите са нормални за сезона, но януари и февруари бяха по-топли с един градус. "Антон" обърка работата в началото на март, но той ще е топъл, обясни още доцентът. През май градусите ще скочат с 4-5 единици.

Топло ще е лятото - такова, каквото го знаеме, каза в заключение Рачев.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини