ПЕГИДА не се отказва и вече има ”по-малки сестри” (видео)

Германската ПЕГИДА не се отказва от протестите въпреки заплахите от "Ислямска държава", протести на организацията вече се провеждат и в Дания и Норвегия.
Първите акции на датското движение ПЕГИДА (Европейци-патриоти против ислямизацията на Стария континент) се състояха снощи в Копенхаген, Орхус и Есберг.

В датската столица около 200 души с карикатури на ислямския пророк Мохамед преминаха в шествие по улиците на Копенхаген.

"Разпространяващият се в последните години радикален ислям е заплаха за Запада и неговите ценности", заяви лидерът на датското движение Николай Сенелс, цитиран от ТАСС и БТА.

Той добави, че смята да организира подобни прояви ежеседмично.

Датската ПЕГИДА е "по-малка сестра" на създаденото в Германия едноименно движение. Подобно движение е създадено и в Норвегия, където членовете му преминаха по улиците на Осло на 12 януари. Около 70 души протестираха и снощи в норвежката столица.

Макар антиислямистките прояви да са предизвикани от кръвопролитния атентат срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж на 7 януари, мнозина европейци не ги одобряват. Датският външен министър Мартин Лидегор определи акциите на ПЕГИДА като "неправилна реакция" на атентата в Париж.

"Смятам, че трябва да отвърнем с повече откритост и по-голямо единство. Преобладаващото мнозинство мюсюлмани в Дания също се чувстват атакувани. Затова не е вярно да се твърди, че проблемът е в исляма като цяло", каза министърът за в. "Политикен".

Датски леви организации, сред които "Революционните антифашисти", организираха контрадемонстрации в трите датски града. Левите лидери смятат, че привържениците на ПЕГИДА разпространяват ксенофобски идеи и с това се опитват да легитимират крайнодясно движение.

Двата вида демонстрации преминаха при засилено полицейско присъствие. Силите на реда не допуснаха участниците в тях да се приближат едни към други.

ПЕГИДА не се отказва

Германското антиислямско движение ПЕГИДА планира да проведе следващата седмица нови демонстрации в Дрезден въпреки наложената от полицията забрана, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Не искаме да видим как свободата на словото и правото на събиране ни биват отнети", каза съоснователката на ПЕГИДА Катрин Йортел.

Лидерите на ПЕГИДА вчера се отказаха от обичайния си митинг в Дрезден по искане на полицията, която изтъкна като аргумент терористична заплаха.
Станалият традиционен за понеделник протест на ПЕГИДА не се състоя, след като джихадистката групировка "Ислямска държава" отправи смъртни заплахи срещу един от основателите на движението Луц Бахман.

Привърженици на движението все пак излязоха в понеделник по улиците на редица германски градове, включително в столицата Берлин, Мюнхен и Лайпциг, но на повечето места се оказаха по-малко от контрадемонстрантите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини