Шокиращи факти изплуваха покрай случая с починалото дете в Разград

130 километра – на такова разстояние е трябвало да отиде починалото в края на миналата година осемгодишно момче пред „Спешно отделение” в Разград. Или поне така е твърдял дежурният хирург в Разградската болница при спешния случай, при който дете почина заради проблем с корема.

Семейството на детето е от село Иван Шишманово. Бащата разказа пред Нова телевизия, че синът му се е оплакал от болки в корема на 28 декември. След 15:30 тръгнахме за Разград, защото при нас няма лекар, уточни почерненият родител. Там го е прегледал лекар на име Манолов, който директно им казал, че са за Варна. Семейството отишло, за да може детето да даде кръв. На горния етаж, където са направени изследванията, казали, че момчето е за операция и „хирургът да не си измивал ръцете с тях”.

На въпрос погледнал ли е кръвните изследвания, бащата на момчето уточни, че хирургът е прегледал всичко и е повтарял, че детето е за Варна. Това е станало само на база гледане на изследвания, не директно на пациента. Шокиращото в цялата ситуация е, че момченцето е чакало в колата пред „Спешно отделение”.

Според съсед на почерненото семейство причината за държанието може да е фактът, че в „Спешно отделение” в Разград приемат до 17:00 часа, а малкият пациент е пристигнал кум 18:00 часа. Не сме тръгвали за Варна, това е лъжа, категоричен е бащата по адрес на версия, прокраднала се от болницата в Разград. Искахме линейка, но хирургът – д-р Манолов, заяви, че много трудно се намира линейка, казва още семейството.

Случаят се разследва тепърва. Има разминаване в разказа, но няма как да няма, родителите са опечалени хора, заяви директорът на болницата д-р Гечо Жеков. По думите му е трябвало да бъдат направени още изследвания. Работната диагноза е чревна непроходимост, с токсичен колит. Колитът не може да се развие за няколко часа, сами разбирате, добави Жеков. Явно проблемът е бил много по-рано възникнал, а не в конкретния ден, смята лекарят. Той призна, че научил диагнозата от медиите.

Наистина ли няма детски хирург, който да извършва спешни, животоспасяващи операции – на този въпрос д-р Жеков отговори, че действително в Разградската болница няма такъв специалист. Той подчерта, че „колегата” не е обяснил достатъчно добре за какво става въпрос.

Виждам два проблема – първо, детето не е навреме хоспитализирано и второ – диагнозата още не е ясна. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според медицинския стандарт хирург не може да оперира дете, ако не е специалист конкретно в детска хирургия. Ако при такъв случай се стане най-лошото, лекарят директно отива в затвора според закона, категоричен беше Кацаров. Той даде и пример – в Кърджали дете починало заради апендицит, защото и там нямало детски хирург и малкият пациент бил препратен на друго място.

Не повече от 10% от над 270 болници в страната имат в състава си детски хирург, каза още д-р Кацаров. И обясни, че лекарското съсловие оспорило въпросния закон – Медицински стандарт, който вече е отменен на трета инстанция и сега здравният министър може да направи нов стандарт.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини