Следи и версии за изчезването на Airbus A320

Жители на Белитунг твърдят, че чули взрив.

Австралийският самолет AP-3C Orion е открил подозрителни обекти в района на Яванско море, където на 28 декември изчезна от радарите самолет на авиакомпания AirAsia, съобщава Detik.com.

162 души пътници и екипаж имаше в изчезналия Airbus A320. Издирването бе възобновено и е съсредоточено основно в района на остров Белитунг, разположен на границата на Яванско и на Южнокитайско море. Ръководството на операцията е поверено на Индонезия, защото връзката с машината беше изгубена, когато тя се намираше в нейния сектор на въздушен контрол.

Вицемаршалът от авиацията на Индонезия Агус Дви Путранто (Agus Dwi Putranto), в момента индонезийски военни проверяват данните за подозрителни обекти от австралийския AP-3C Orion.

В момента основната задача на издирвателните екипи е да намерят черните кутии. Те предават сигнали, когато са под водата, но батериите издържат 30 дни, посочва ДПА. Предавателите могат да издават сигнали от дълбочина от 4200 метра, припомня още агенцията.

Самолетът на индонезийското подразделение на малайзийската нискобюджетна компания "Еър Ейша", изпълняваше полет от Сурабая (втория по големина град в Индонезия) за Сингапур. Новината за изчезването на машината доведе до 7% спад от цената на акциите на "Еър Ейша" на борсата в Куала Лумпур.

Междувременно се появиха информации, че машината не е била снабдена със система за дистанционна диагностика на двигателите в реално време. Тя не е задължителна за самолети, ползвани за полети на кратко разстояние, но буквално преди седмици агенциите за авиационна сигурност в Европа и САЩ са наредили моделите на "Еърбъс" A320, A330 и A340 да бъдат оборудвани с такива системи.

Причината е инцидент с A321, при който заради обледен датчик бордовият компютър преценил, че самолетът е спрял и подава команда за навеждане на носа надолу, точно в момент, когато пилотът е започнал да го изравнява в края на изкачване за достигане на круизна височина.

В най-лошия сценарий при блокиране на индикатора за т.нар. ъгъл на атака екипажът може да не успее ръчно да овладее автоматичната реакция и да изгуби контрол над машината, обяснява "Ройтерс". Както е известно при последната връзка с пилота на изчезналия самолет, той е поискал да се изкачи на по-голяма височина, заради буреносни облаци по трасето.

Изчезналият "Ербъс" 320-200 е предаден на "Еър Ейша" през октомври 2008 година, като е извършил 13 600 полета и е натрупал общо 23 000 полетни часа. Последният редовен технически преглед е бил направен на 16 ноември.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини