Владимир Путин дава днес годишната си голяма пресконференция

Днес руският президент Владимир Путин ще даде годишната си, десета по ред голяма пресконференция. Събитието, за което са акредитирани над 1200 журналисти, ще започна в 11 часа българско време и "Дневник" ще го следи на живо.

По традиция пресконференцията продължава няколко часа и с годините се е превърнала в своеобразна равносметка за изминалата година, като основните телевизионни канали в Русия предават на живо. През 2008 г. например пресконференцията продължи 4 часа и 40 минути, през които Путин отговори на 80 въпроса.

Само преди две седмици беше годишното изявление на руския президент за състоянието на нацията пред парламента. Тогава Путин започна речта си с впечатляващото излявление, че анексирания през март полуостров Крим е от "цивилизационно и сакрално значение за Русия".

Тазгодишната пресконференция по всяка вероятност ще се следи още по-внимателно от световните лидери, анализатори и медии предвид срива на рублата от последните дни.

Централната банка не успя да спре отслабването на курса на руската валута със значителните си валутни интервенции. По тази причина, след голямо напрежение на валутния пазар на 15 декември, през нощта срещу 16 декември "Банк России" взе решение на увеличи лихвения процент със 6.5 процентни пункта, до 17% на годишна база.

Новата мярка обаче не повлия значително на движението на курса на рублата, дори обратното – доведе до допълнително раздвижване на валутния пазар, и под натиска на поредния спад на цената на петрола руската валута се обезцени рязко, а редица анализатори посочиха, че високият лихвен процент ще е "последният пирон в ковчега" на бизнеса и банковата система.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини