МВР издирва откраднатите тефтерчета на Филип Златанов

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че е разбрал за откраднатите тефтерчета на Филип Златанов от медиите, но ще се работи по всички версии.
Две тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси били откраднати на 5 ноември от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза. Те били в чанта с други документи и пари.

Кражбата станала, докато експертът поправял спукана гума, съобщи БНР, като се позова на свои източници в столичната полиция. Случката се е разиграла в столичния квартал "Овча купел".

Бенчев е подал сигнал в Шесто РПУ миналия четвъртък. В показанията си е записал, че сред липсващите документи има експертизи и лични негови документи.

Едва вчера обаче в полицията са разбрали, че сред документите са и тефтерите на Филип Златанов. Криминалисти коментираха ,че пукането на гуми на автомобили и обира им, докато водачите ги сменят, е позната практика сред крадците в София.

Полицията издирва извършителите, а градският прокурор на София Христо Динев разпоредил незабавна проверка по случая. Материалите по преписката са докладвани на Софийска районна прокуратура днес, доколкото са налице данни за престъпление, което е от нейна компетентност.

С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление "кражба".

„Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без особен надзор от вещо лице. По принцип е възможно да бъде изнесено от МВР, като се назначи експертиза. Ще се работи по всички версии и не само по този случай. Не се ли открие оригиналното веществено доказателство, става много трудно, но не и непреодолимо препятствие”, каза още Вучков пред Нова телевизия.

Вътрешният министър посочи, че е запознат със случая единствено от публикациите в медиите и че ще изиска информация от полицията и прокуратурата.

„Изнасянето става със специални протоколи и в същото време не може безотговорно да се подхожда към нещата“, допълни Веселин Вучков.

МВР не е знаело, че издирват тефтерите от скандалното дело, потвърди пред Дарик радио вече бившият вътрешен министър Йордан Бакалов. По думите му разследващите са разбрали, че търсят чанта с важни доказателства едва вчера вечерта.

„Аз бях министър до четвъртък. Това, което знам, е, че кражбата е станала в четвъртък и то не е описано изобщо по никакъв начин, че става въпрос за това тефтерче. Обърнете се към прокуратурата да ви отговорят защо това доказателство се намира в колата на вещото лице. За да го откраднат това тефтерче, не МВР е разрешило то да се намира в чантата на въпросния експерт", добави Бакалов.

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото. В тях Златанов е водил записки как да бъдат решени различните преписки, като има инициали като Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф.

Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини